Michael van Praag voelt zich door AZ in diskrediet gebracht

Michael van Praag tijdens een Uefa-congres in maart in Amsterdam.
© Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen
Alkmaar

Michael van Praag is kwaad op AZ. Hij vindt dat AZ ’stiekem’ heeft gehandeld toen de club de Uefa inschakelde. Daarnaast voelt hij zich gepasseerd en vindt hij dat AZ hem in zijn eer heeft aangetast.

Van Praag stuurde twee maanden geleden een mailtje aan AZ-directeur Robert Eenhoorn, naar aanleiding van het protest dat AZ bij de Uefa had ingediend. ,,In dat mailtje heb ik gezegd dat ik de handelswijze van AZ niet netjes vond, en dat zo’n strategie contraproductief werkt’’, zegt Van Praag, oud-voorzitter van de KNVB en thans bestuurslid van de Uefa, in een interview in het Algemeen Dagblad.

Verwijt

Dat AZ de Uefa benaderde, verwijt Van Praag de club niet. ,,Ze hadden bot gevangen bij de KNVB en zochten het bij de Uefa. Dat mag.’’ Dat AZ de Uefa benaderde zonder dat Ajax en de KNVB daarvan op de hoogte waren, verwijt hij de club wél. ,,Ik werd hier vanuit het buitenland op aangesproken. Collega’s van me vroegen of dat in Nederland altijd zo ging, dat clubs de Uefa stiekem benaderen, achter de rug van de nationale bond en collega-clubs om. En hoe het kwam dat ik er niets van afwist.’’

Ongeoorloofd

Het mailtje dat Van Praag vervolgens aan Eenhoorn stuurde, werd door AZ gezien als ongeoorloofde inmenging van een Uefa-bestuurslid in de kwestie. De club maakte dat ook kenbaar aan de Uefa.

Daarmee trok AZ volgens Van Praag de integriteit van de bestuurder in twijfel. ,,Ze zijn achter mijn rug om gaan klagen bij de Uefa. Schijnbaar puur bedoeld om mij in diskrediet te brengen’’, aldus Van Praag in het AD.

In het interview betitelt Van Praag zijn e-mail als ’privémailtje’, maar hij verwijst daarin wel naar zijn functie bij de Europese voetbalbond (’lid Uefa Executive Committee’). Bovendien schrijft Van Praag dat ’wij bij de Uefa transparantie hoog in het vaandel hebben staan’. Daarmee wekt hij op zijn minst de indruk dat hij zijn e-mail stuurt als bestuurslid van de Uefa en niet als privépersoon.

(tekst gaat verder na de foto)

Michael van Praag groet Ajax-directeur Edwin van der Sar (rechts) rond een vergadering in Zeist, in juni van dit jaar.
© Foto ANP/Pieter Stam de Jonge

Aanleiding

Aanleiding voor de hele kwestie was de manier waarop de KNVB in april de tickets voor het Europese voetbal verdeelde. Op basis van een beter doelsaldo kreeg Ajax het beste ticket. AZ moest het doen met het tweede ticket. AZ was het daar niet mee eens, vond bij de KNVB geen gehoor en maakte vervolgens bij de Europese voetbalbond Uefa bezwaar tegen de verdeling. AZ vond dat het recht had op het beste ticket, op basis van de onderlinge resultaten tegen Ajax, en vroeg de Uefa ernaar te kijken.

Definitief

De Uefa legde het protest naast zich neer en liet alles zoals het was. Ajax behield het gunstigste startbewijs en AZ moet in de tweede voorronde van de Champions League aan de bak. Afgelopen maandag was dat definitief en zat AZ in de loting. Direct daarna liet AZ weten zich erbij neer te leggen.

Imago

Van Praag denkt dat de zaak AZ geen goed gedaan heeft. ,,Er is niets mis met opkomen voor je eigen belangen (..) maar speel het fair en open. Vecht met open vizier voor je standpunten. Ik denk eerder dat mensen AZ minder serieus zijn gaan nemen door deze actie, dan dat het iets heeft bijgedragen. Voor het imago van de club is het absoluut niet goed geweest. Zonde.’’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen