Voetbalclub WMC wil met Waard Cup graag voorbeeld geven voor sporttoernooien in corona-tijd: ’Beetje als generale repetitie’

De organisatie van de Waard Cup bij WMC psoeren met de bokaal. Vanaf links Loek van Hinsberg, Menno Buis, Davina Abspoel.
© Foto Martin de Haan
Heerhugowaard

,,We moeten zorgen dat we een voorbeeld zijn voor toekomstige sporttoernooien, en zien de organisatie van de Waard Cup ook een beetje als de generale repetitie voor zowel gemeente als andere sportclubs.”

Menno Buis is als bestuurslid van WMC nauw betrokken bij de organisatie van het voetbaltoernooi tussen de Heerhugowaardse verenigingen. Zaterdag begint het toernooi dat over vier speelavonden wordt gespeeld. Buis, woordvoerder van de toernooicommissie, heeft het samen met zijn medebestuursleden de afgelopen periode behoorlijk druk gehad en was het zelfs de vraag of het toernooi doorgang kon vinden.,

,In februari zijn we begonnen met de voorbereiding van de organisatie. Dit jaar was het weer de beurt aan WMC. We bestaan 45 jaar en vonden het fijn dat we dat konden vieren in combinatie met de Waard Cup. Door de corona hebben we de verdere uitwerking van het toernooi op een gegeven moment moeten stopzetten, omdat toen iedereen dacht dat tot 1 september alles dicht zou blijven. Gelukkig kwam 1 juli het verlossende woord dat het wel weer mocht en toen moesten we pijlsnel schakelen”, aldus Buis die bij WMC betrokken raakte door zijn drie dochters die gingen voetballen op sportpark De Vork.

,,Vanaf het moment dat het duidelijk werd dat er weer gevoetbald mocht worden is er heel veel overleg gevoerd. Wat erg fijn was dat de andere clubs ook meteen klaarstonden om de voorbesprekingen te voeren. Zodoende kon het onderwerp corona in een breed kader besproken worden. Het is dan goed om te merken dat je niet alleen staat in de aanpak rondom het virus.’’

Zo werd er positief gereageerd op het verzoek om dit jaar een steward per club te leveren voor controle bij de ingang en op het terrein. Ook worden mensen bij binnenkomst gevraagd of ze verschijnselen hebben en wordt iedere bezoeker kort geattendeerd op de corona-afspraken. ,,Ook hebben we gezorgd voor spreiding op het terrein. Er komt een grote tent op ons trainingsveld om te zorgen dat niet iedereen tegelijk de kantine voor en na de wedstrijd induikt. Nu kunnen mensen op meerdere plekken wat drinken of eten zodat het nergens te druk hoeft te worden. Ook worden er op meerdere plekken mobiele toiletvoorzieningen aangeboden om dezelfde reden”, aldus Buis.

Bij WMC kijkt men ook erg uit naar de sportieve strijd op De Vork. Nieuw is de deelname van het zaterdagteam van SVW’27. Daardoor zijn er twee poules van drie teams geformeerd en is er op de slotdag, 22 augustus, een echte finaleavond. Daardoor blijft het toernooi tot de laatste wedstrijd spannend. Ook blij is Buis met de aanwezigheid van vrouwenteams van KSV, WMC en Jong Holland. ,,Ja we voegen dit jaar het vrouwenvoetbal toe. Als organiserende vereniging kijken we echt uit naar het toernooi. WMC kende een aantal jaren een teruggang. Gelukkig hebben we de weg naar boven weer gevonden. De club is springlevend. En het is een eer om het toernooi weer te mogen organiseren. Verder hoop ik dat iedereen zich verantwoordelijk zal gedragen en dat we, alhoewel we allemaal wel een beetje corona moe zijn, rekening houden met elkaar.”

Zaterdag start het toernooi om 18.45 uur met SVW’27 - Reiger Boys. Andere speeldagen zijn dinsdag 18, donderdag 20 en zaterdag 22 augustus.

Speelschema: www.waardcup.nl

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen