Familie: geen politiek karakter stille tocht voor Haarlemmer Bas van Wijk

© ANP
AMSTERDAM

De familie van de zaterdag in Amsterdam omgekomen Bas van Wijk geeft nadrukkelijk aan dat de stille tocht die vrijdag wordt gehouden geen politiek karakter heeft en dat ze ook niet wil dat die als zodanig wordt gebruikt.

De tocht is bedoeld om stil te staan bij Van Wijk. "Iedereen die vanuit zijn of haar hart aan deze tocht wil deelnemen, is daarbij welkom", laat de familie aan het ANP weten. Onder anderen Thierry Baudet en Geert Wilders hebben getwitterd over de zaak.

Van Wijk (24) werd zaterdag doodgeschoten bij een recreatieplas in Amsterdam. Volgens de familie gebeurde dat toen hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen. "Bas ging afgelopen zaterdag met zijn vrienden op pad en kwam niet meer terug. Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst. Hij overleefde het niet. Bas zou voor iedereen zijn opgekomen, vrienden en niet-vrienden", aldus de familie in een persverklaring.

De politie heeft nog geen verdachte aangehouden. "We weten dat de politie het onderzoek met zorgvuldigheid en prioriteit uitvoert", aldus de familie, die bedankt voor "de talloze hartverwarmende reacties" die zij de afgelopen dagen ontving. "Bas mag niet vergeten worden en moet zo mooi en goed mogelijk worden herdacht als de lieve en zachtaardige jongen die hij was."

De familie is in shock en intens verdrietig en heeft behoefte aan rust en vraagt het publiek en de media met klem deze wens te respecteren.

Looptocht

De organisatie van de stille tocht is nog bezig met de uitwerking van de plannen en kijkt samen met de gemeente naar de precieze looptocht.

Vrijwilligers van voetbalclub RKSC Pancratius zaten urenlang in overleg met de gemeente Haarlemmermeer en de organisatoren. Bas speelde tot zijn dertiende bij de voetbalclub, maar daarna stopte hij met voetballen. Zij faciliteren de ontvangst van de nabestaanden.

In eerste instantie was het idee dat er honderd mensen mee lopen. ,,Wij rekenen echter op meer mensen’’, vertelt Harry Den Arend, bestuurder van RKSC Pancratius. ,,De tocht is inmiddels zo breed in de media uitgelicht, het kan niet anders dat er veel volk op af komt. Wij verwachten eerder 500 man.’’

Toch gaat het voornamelijk om een tocht voor familie en nabestaanden. De stoet zal om 19:00 bij voetbalclub Pancratius starten, om daarna een route van 3,5 kilometer te wandelen door het dorp. Zo komen zij langs de Egelantiersstraat, waar de familie een tijd gewoond heeft voor zij naar Haarlem verhuisden. Op de helft van de tocht zal de tocht stoppen voor de Pelgrimskerk in Badhoevedorp, daar krijgen mensen de mogelijkheid om een bloemetje neer te leggen en om een laatste groet te brengen aan Van Wijk.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen