Terrastijgers in Hoorn over corona: ’Moet je je leven stilzetten, als je geen last van het virus hebt?’

,,Er wordt altijd veel gedronken op Lappendag, en dan houdt natuurlijk niemand zich meer aan de coronaregels.”

,,Er wordt altijd veel gedronken op Lappendag, en dan houdt natuurlijk niemand zich meer aan de coronaregels.”© Foto Mediahuis / Machteld van der Lecq

Machteld van der Lecq
Hoorn

Alcohol en corona zijn een slechte combinatie. Mensen vergeten de anderhalve meter, hangen om elkaar heen en knuffelen alsof er nooit een virus is geweest. Met name jongeren lijken zich onsterfelijk te wanen, soms zelfs met boetes voor de horeca tot gevolg.

Stan Bakker (22) uit Grootebroek en Niels Kompas (22) uit Enkhuizen zitten aan een roseetje bij The 80s aan de Roode Steen in Hoorn. De twee vrienden zitten stiekem net iets te dicht bij elkaar, maar lachen erom. Zij maken zich niet zo druk om corona. De anderhalve meter was in het begin even wennen, al is deze er inmiddels aardig ingesleten.

Toch merken ze dat ze minder letten op afstand houden als er een paar borrels zijn genuttigd. Na het horen van het nieuws dat verschillende Hoornse horecazaken afgelopen weekend een coronaboete kregen, voelen ze zich niet erg aangesproken.

Niels: „Natuurlijk is het jammer als jongeren het verpesten voor de ondernemers, maar de regels zijn erg lastig vol te houden als je met een groepje uit bent.” Stan: „Ik zou gewoon een beveiliger voor de deur zetten om iedereen in de gaten te houden.”

Netjes afstand

Even verderop bij eet- en speciaalbierencafé de Klinker zitten Valerie Schrier (22) uit Amsterdam en Jasmijn Zwang (21) uit Alkmaar. Jasmijn vindt het verstandig dat veel horeca dicht blijft tijdens Lappendag. „Er wordt altijd veel gedronken, en dan houdt natuurlijk niemand zich meer aan de regels”, zegt ze.

Zo zittend op een terrasje houden de meiden netjes afstand. Maar als er ’s avonds meer gedronken wordt, verdwijnen de regels steeds meer naar de achtergrond. „Knuffelen zit er nog steeds heel erg in, dus als je een paar drankjes op hebt, ben je die anderhalve meter zo vergeten”, zegt Valerie.

Meestal houden ze zich netjes aan de regels, maar het blijft een lastige situatie. „Je kunt ook corona hebben zonder dat je symptomen hebt. Moet je dan je hele leven stilzetten terwijl je nergens last van hebt?”

Lees ook:

Burgemeester Hoorn over coronaregels in de horeca: ’Dat ondernemers doen alsof de gemeente onredelijk is, schiet bij mij in het verkeerde keelgat’

Hoornse restauranthouder: ’Mijn zaak open houden op Lappendag? Dan speel ik Russisch roulette’

Meer nieuws uit West-Friesland