Fractie mist beleid: ’Geen Airbnb om leegstand winkelgebied Enkhuizen op te vullen’

Het winkelgebied in Enkhuizen: niet te veel airbenb in plaats van winkels.
© archieffoto
Enkhuizen

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat leegstaande winkels in het Enkhuizer winkelgebied worden ’opgevuld’ via Airbnb.

Dat stelt de partij Nieuw Enkhuizen. Uit antwoorden van het college op vragen van de fractie blijkt dat Enkhuizen hier nog geen beleid op heeft. Dat moet dus snel komen, vindt voorman Jan Raven.

Niet de oplossing

De fractie maakt zich zorgen over het feit dat ondernemers of projectontwikkelaars blijkbaar brood zien in het starten van Airbnb in panden. Enerzijds omdat op deze manier woningen worden onttrokken voor inwoners, anderzijds omdat dit niet de oplossing is voor leegstand.

Raven: ,,Er moet snel een duidelijk vergunningenbeleid komen, zoals bijvoorbeeld Amsterdam heeft. Je wilt geen willekeur, maar het is zeker ook niet de bedoeling dat winkels worden opgeofferd. Er had al lang goed beleid moeten zijn.’’

Toerisme

Nieuw Enkhuizen stelde de vragen naar aanleiding van een concreet voorbeeld, waarin niet gehandhaafd wordt. In het beleid wil het college naast toerisme - zoals het stimuleren van meerdaags bezoek aan de stad - ook duurzaamheid en ruimtelijke aspecten opnemen. Raven is van plan het college te houden aan de toezegging dat dit najaar over beleid op het gebied van Airbnb wordt gesproken.

De leegstand in het winkelgebied van Enkhuizen is de politiek al langere tijd een doorn in het oog. ,,Er is al eerder in de raad vastgesteld dat de huur van panden veel te hoog is. Als we eigenaren van winkels toestemming geven hun pand te verbouwen en vervolgens oogluikend airbnb toestaan, is dat een behoorlijke stap achteruit. Dat moet je niet willen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen