Beemster, Purmerend en Zaanstad zien forse toename coronabesmettingen. Geen nieuwe sterfgevallen

In de rij bij de teststraat van de GGD in Zaandam.
© Foto Pascal Fielmich
Zaandam/Purmerend

De laatste twee weken is het aantal coronabesmettingen in vooral Beemster, Purmerend en Zaanstad fors toegenomen. Volgens de GGD gaat het vooral om lichte ziekteverschijnselen en zijn geen bewoners overleden.

Het RIVM telde lange tijd geen nieuwe besmettingen in Beemster, maar begin deze maand druppelden de nieuwe gevallen binnen. Soms twee per dag erbij, zodat opeens in veertien dagen tijd bij 13 bewoners het virus werd aangetroffen. Dat is bijna net zo veel als in het hele eerste half jaar.

Nu telde Zaanstad eerder al 506 besmettingen en daar kwamen er de afgelopen twee weken nog eens 54 bij. Ook een forse stijging ten opzichte van juli en in absoluut aantal aanzienlijk meer dan in Beemster. Alleen afgezet tegen het aantal inwoners van beide gemeenten, staat Beemster er slechter voor. Omgerekend naar 100.000 bewoners zou Beemster dan zitten op 129 meldingen. Zaanstad heeft bij de omrekening naar 100.000 bewoners ’maar’ 34 besmettingen.

Overigens zit Purmerend dan in hetzelfde schuitje met 33 besmettingen per 100.000 inwoners. In de praktijk heeft Purmerend in de afgelopen twee weken 27 nieuwe besmettingen geteld, tegen maar twee besmettingen in de weken daarvoor. Ook in Purmerend is dus sprake van een groei. Edam-Volendam kende in de tweede helft van juli geen nieuwe besmettingen, maar de afgelopen twee weken testten drie bewoners positief, onder wie een personeelslid van restaurant A-Fusion. In Waterland kwamen ook drie gevallen aan het licht, in Oostzaan vier, in Landsmeer drie en in Wormerland twee.

Landelijk beeld

Bij de GGD Zaanstreek-Waterland waren de toegenomen gevallen ook al opgevallen. Maar een specifieke bijeenkomst of groep heeft de GGD nog niet als bron kunnen achterhalen. „Er zijn inderdaad meer besmettingsgevallen in onze regio. De stijging in onze regio volgt het landelijke beeld, maar is niet in de orde van grootte zoals bij grote gemeenten als Amsterdam en Rotterdam”, relativeert de woordvoerder van de GGD de uitbraakcijfers.

Ook in deze regio zijn het vaker jongeren die besmet raken. „De besmettingshaarden zijn feestjes, bijeenkomsten, een BBQ, bruiloften en dergelijke. Gelukkig zijn het tot nu toe heel milde ziektebeelden. Er zijn weinig ziekenhuisopnames en nog geen mensen overleden aan corona”, doelt de woordvoerder op de ontwikkeling van de laatste twee weken. Vanaf de uitbraak tot eind juli telde Zaanstreek-Waterland 1026 besmettingen en 102 mensen die daaraan overleden.

De bereidheid om zich te laten testen, is de laatste weken wel hoger. Toch blijkt volgens de GGD dat nog niet iedereen zich laat testen. „Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen