Premium

Lekker in de zon? Let goed op je huid. ’Het is van belang om melanoom in een vroege fase te ontdekken en te verwijderen’

Zomersproeten zijn onschuldig en niet permanent.
© Foto Getty Images

Zodra de temperaturen oplopen en de zon zich uitbundig laat zien, komen ook de sproeten weer tevoorschijn. Vooral kinderen met een lichte huidskleur in combinatie met blond of rood haar worden elke zomer getrakteerd op deze kleine pigmentvlekjes. Toch is het wijs om tijdens mooie zomerdagen voorzichtig te zijn, want de huid krijgt heel wat te verduren. „Een zonnige dag is heerlijk, maar de uv-stralen kunnen schadelijk zijn”, aldus dermatoloog Remco van Doorn, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). „Als je als kind veel in de zon bent en verbrandt, heb je als volwassene meer risico op huidkanker.”

Sproeten op neus en wangen worden gevormd door clusters pigmentcellen die onder invloed van ultraviolette (uv) straling in het zonlicht ’aangezet’ worden om meer pigment te produceren. Sproeten vormen geen probleem: „Ze zijn onschuldig en niet permanent”, legt Van Doorn uit. „In de zomer komen ze tevoorschijn, in de wintermaanden vervagen en verdwijnen ze weer. De aanleg voor sproeten is erfelijk en hangt samen met het hebben van een licht huidtype. Het zijn vooral kinderen die sproeten hebben.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.