De Bloemenbuurt Courant: verbinden en contact maken in de eigen wijk

Vrijwilligster Sieka stopt de krant huis aan huis in de bus.© eigen foto

Tanja Koopen
Enkhuizen

’Een ouderwets volksbuurtje’ noemt nieuwe bewoonster Laila Gaarthuis het. Ze is enthousiast over haar nieuwe huis én wijk. Al mogen de tuintjes wel wat opgeknapt.

Haar mening over haar nieuwe woonomgeving staat te lezen in de eerste editie van de Bloemenbuurtcourant. Een krant, niet met het lettertype en de layout van de doorsnee dag en weekbladen. Nee, makers Widia en Johan de Jong-Baldewsing hebben bewust gekozen voor een afwijkende stijl en opmaak. ,,Als een ouderwets stencil, met een old scool letter type dat opvalt, alsof het zo van de stencilmachine komt’’ legt Johan de Jong uit.

Huis aan huis

De Huurdersstichting Bloemenbuurt Enkhuizen verspreidt de krant huis aan huis in de hele wijk, maar ook raadsleden hebben er een in de bus gekregen. De onderwerpen die maandelijks aan de orde komen zijn divers en slaan allemaal op de Bloemenbuurt. Want met de courant wil de huurdersvereniging serieuze zaken als het conflict met verhuurder Welwonen over de wijkvernieuwingsplannen die al geruime tijd spelen, maar ook de leegstandswet aan de orde stellen, maar tegelijkertijd ook verbinden.

,,We dragen onze standpunten uit, laten zien wat er speelt in de wijk, maar laten ook kleine dingen aan de orde komen. Het moet een positieve mix zijn van waar iedereen zich hier mee bezig houdt.’’

Dus is er een oproep aan de bewoners om hun tuintjes op te knappen. Wordt er gewezen op de puincontainers in de wijk en worden de zorgen uitgesproken over de positie van de huurders van woningen die op de nominatie staan te worden gesloopt. Ook wordt ingegaan op de werkgroep leefomgeving, die samen met de stichting Welzijn is opgericht om de leefbaarheid in de wijk in het oog te houden. Maar ook is er een woordzoeker en een dikke pluim voor die bewoners, die hun buurt al netjes houden.

’Volksbuurtje’

En wat betreft de bijdrage van Laila Gaarthuis: zij is blij met haar ’volksbuurtje met eigen courant’ , waar haar kinderen op het Tulpenplein veilig kunnen spelen en ze dus nooit meer weg wil. Als het aan Johan en Widia de Jong ligt volgen nog vele edities van de Bloemenbuurtcourant.

,,Het is voor ons ook een manier om contact te zoeken met de buurt. Een handreiking. We hopen dat mensen ook reageren, contact zoeken. Wellicht een prikkel om zelf ook iets in te leveren. Want daar zijn wij blij mee.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen