AZ treft met Viktoria Plzen een club die uit is op revanche - en een spits die het AZ-shirt droeg

De ’cup met de grote oren’ die hoort bij de Champions League
© Foto EPA/Hugo Delgado
Nyon

AZ moet het in de tweede voorronde van de Champions League opnemen tegen Viktoria Plzen uit Tsjechië. AZ speelt thuis.

Bij de Tsjechische club speelt een spits die kortgeleden nog het shirt van AZ droeg: Ondrej Mihálik. Mihálik (23) werd door AZ tweeënhalf jaar geleden overgenomen van Jablonec. Al heel snel na zijn eerste wedstrijden bij AZ liep hij een zware knieblessure op in een wedstrijd van Jong AZ. Eenmaal hersteld kwam hij niet meer aan de bak bij het eerste elftal van AZ. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan Viktoria Plzen. Die club heeft hem onlangs definitief overgenomen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Ondrej Mihálik (links).
© Foto Viktoria Plzen

De voorrondes bestaan dit jaar uit één wedstrijd en dus niet, zoals in andere seizoenen gebruikelijk, uit een heen- en terugwedstrijd. De winnaar van de wedstrijd op 25 of 26 augustus gaat dan ook direct naar de volgende voorronde. De verliezer valt terug naar de derde voorronde van de Europa League.

Viktoria Plzen staat 39e op de coëfficiënten-ranglijst van de Uefa en is daarmee hoger geklasseerd dan AZ, dat op de 73e plaats staat. De andere twee mogelijke tegenstanders van AZ bij de loting waren Besiktas (23e) en Rapid Wien (94e).

Revanche

Met Viktoria Plzen treft AZ een club die uit is op revanche. De Tsjechische club werd een jaar geleden uitgeschakeld in de voorronde – eerst die van de Champions League en meteen daarna die van de Europa League – en is vastberaden het dit jaar weer beter te doen.

Uitschakeling in de voorronde is namelijk niet wat de club gewend is. Viktoria Plzen is inmiddels een bekende naam in Europa. In de laatste tien jaar wist de club zich met grote regelmaat te plaatsen voor de groepsfase van een van de Europese toernooien: drie keer in de Champions League en vier keer in de Europa League.

Groepsfase Champions League

Twee seizoenen geleden nog maar deed Viktoria Plzen mee aan de groepsfase van de Champions League. In een poule met Real Madrid, AS Roma en CSKA Moskou werd Plzen derde, waardoor het na de winterstop verder mocht in de Europa League.

Vorig seizoen was Viktoria, zoals gezegd, ongelukkiger. Eerst verloor het in de voorronde van de Champions League van Olympiakos Piraeus, waardoor het werd terugverwezen naar de voorronde van de Europa League. Daarin werd Viktoria vervolgens uitgeschakeld door Royal Antwerp FC.

Competitie

Viktoria Plzen is net als AZ volop in training voor het nieuwe seizoen. In Tsjechië werd het vorige seizoen na de coronapauze uitgespeeld, en de Tsjechen waren er rap bij. Al in mei werd de competitie hervat en in juni waren alle wedstrijden gespeeld. Viktoria werd tweede, ruim achter kampioen Slavia Praag.

Omdat de competitie in juni al klaar was, heeft Viktoria Plzen een redelijk ‘normale’ zomer gehad en kon de voorbereiding op het nieuwe seizoen ook vroeg beginnen. Viktoria is inmiddels bijna drie weken in training – de club begon op 23 juli, enkele dagen later dan AZ.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen