Premium

Trainen hulphond bij psychische problemen kost veel geld. Of zo’n hond ook echt helpt, daar wordt onderzoek naar gedaan. Toch brengen doppenspaarders in het hele land jaarlijks 30 mille bij elkaar om honden op te leiden. Zo ook ’doppenvrouwtje’ Yvonne Brink uit Langedijk

Erika Buiters en Yvonne Brink in een container vol met plastic doppen.
© Foto’s aangeleverd
Broek op Langedijk

De steeg van Yvonne Brink uit Broek op Langedijk staat vol met plastic zakken. Doppen en deksels zitten erin. Troep? Nee! Ze zijn er neergezet door plaatsgenoten. Yvonne verkoopt het plastic aan de recycling. Kassa! De opbrengst gaat naar het opleiden van assistentiehonden van de Assendelver stichting Bultersmekke Assistancedogs (BMA).

De steeg vol? Dan heb je Yvonnes carport nog niet gezien. Die biedt onderdak aan reuzenplastic zakken met doppen en deksels. Eén volle zak kan zomaar veertien kilo wegen. Yvonne bevestigt de hangweegschaal aan het plafond, tilt een gevulde blauwe klikozak op en hangt hem aan de haak: „Zie.” Dat is geld. Ze krijgt van de recycling 16 eurocent per kilogram. „Dat had meer kunnen zijn als we niet het vervoer per vrachtwagen naar het recyclingbedrijf in Wychen hadden hoeven te bekostigen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen