Anoniem op een baan solliciteren via vacaturesite Talentz.nl

Martijn Apeldoorn van TalentZ probeert te bewerkstelligen dat sollicitanten in de eerste plaats op hun kwaliteiten worden gekozen.© Foto BeeldproductiesHolland

Ed Brouwer
Alkmaar

Talent heeft geen kleur, leeftijd of geslacht, Vandaar dat vacatureplatform Talentz.nl werkzoekers en bedrijven vanaf vandaag de mogelijkheid biedt volledig anoniem te solliciteren.

Eigenaar Martijn Apeldoorn van de vacaturesite, die in Alkmaar is gevestigd, wil helpen de ongelijke kansen op de arbeidsmarkt terug te dringen. ,,Ik heb altijd al gevonden dat kandidaten op hun talent beoordeeld moeten worden en dat leeftijd, geslacht en kleur voor een match irrelevant zijn.’’

Toch spelen die factoren een rol op de arbeidsmarkt, weet hij. Hij zegt geschrokken te zijn van de omvang van het probleem, toen hij er eenmaal indook. In de black lives matter-discussie die de wereld beroert ziet hij hét moment om anoniem solliciteren te introduceren. De introductie start vandaag met een landelijke campagne op de radio, sociale media en billboards.

De vacaturesite is er helemaal voor op de schop gegaan. Bij het koppelen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kijkt Talentz.nl primair naar aspecten als competenties, vaardigheden, talenten en persoonlijke voorkeuren. Op basis van deze, mede via assessment verkregen, informatie wordt via een matchpercentage getoond in hoeverre bedrijven en werkzoekenden bij elkaar passen.

Allerbeste

Apeldoorn weet dat hier en daar afgelopen jaren al kleine initiatieven zijn genomen om anoniem solliciteren mogelijk te maken. Talentz.nl is de eerste vacaturewebsite die de aanpak breed doorvoert. De jonge ondernemer hoopt dat het voorbeeld snel navolging krijgt en dat sollicitanten worden geselecteerd op wat ze kunnen, niet op wie ze zijn. ,,Iedere sollicitant krijgt nu een eerlijke gelijke kans.’’, stelt hij. ,,Ik zeg niet dat het dé oplossing is van het discriminatieprobleem. Maar onze manier van werken maakt de kans op discriminatie vele malen kleiner. Als werkgever kies je zo voor de allerbeste kandidaat.”

Bedrijven kunnen aangeven dat ze voor hun vacatures anonieme sollicitanten willen. Hoewel werkzoekers een volledig profiel moeten aanmaken, wordt hun sollicitatie zonder naam, leeftijd of geslacht doorgegeven, aangevuld met de uitslag van een competentietest met honderd vragen. Zelf heeft Apeldoorn als werkgever om het uit te proberen sollicitaties anoniem beoordeeld. ,,Als je iemand uitnodigt heb je geen idee wie je tegenover je krijgt. Het is heel bijzonder wat er dan gebeurt.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.