Politie start grootschalig onderzoek naar gewelddadige dood Haarlemmer (24) in Amsterdams park, oproep tot demonstratie op de Dam

AMSTERDAM

De politie is een grootschalig onderzoek gestart naar de gewelddadige dood van Bas van Wijk. De 24-jarige Haarlemmer, geboren in Badhoevedorp, werd afgelopen zaterdag neergeschoten bij de Amsterdamse recreatieplas de Oeverlanden. Op social media gaat een oproep rond om op de Dam een demonstratie te houden naar aanleiding van de dodelijke schietpartij.

Met de hashtag ’Gerechtigheid voor Bas’ roepen twitteraars op om aanstaande zondag te komen demonstreren op de Dam in Amsterdam. Op sociale media wordt een screenshot gedeeld van de kennisgeving van de demonstratie bij de gemeente van Amsterdam. De gemeente hoeft de demonstratie niet goed te keuren, maar kan voorschriften opleggen, zoals voldoende afstand houden of het dragen van mondkapjes. Als het te druk dreigt te worden op de Dam, kan er een andere, ruimere locatie worden aangewezen, aldus een woordvoerder.

Lees ook: Man doodgeschoten in drukbezocht Amsterdams park

De schutter is voortvluchtig en de politie is nog bezig met het onderzoek. De politie kon nog niet vertellen hoeveel tips er zijn binnengekomen, of wat het precieze motief van de dader is. Een van de scenario’s waar de politie rekening mee houdt, is dat de schutter een poging tot diefstal deed. Onder meer Het Parool en De Telegraaf meldden op basis van ooggetuigen dat de schutter een horloge wilde stelen, maar dat het slachtoffer dat probeerde te voorkomen. De politie noemt het daarnaast „opmerkelijk” dat het incident plaatsvond op een drukbezochte plek op klaarlichte dag en dat de schutter gekleed ging in een zwembroek.

„Meerdere getuigen zijn al gesproken en de rechercheurs zijn op zoek naar meer informatie over het motief, eventueel over een ruzie en naar beeldmateriaal van het vreselijke incident”, aldus de politie in een persbericht over de zaak.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen