AZ legt zich neer bij verdeling Europese tickets en ziet af van verdere stappen

© Foto EPA/Laurent Gillieron
Alkmaar

AZ legt zich erbij dat het in de tweede voorronde van de Champions League moet spelen. De club gaat geen andere wegen bewandelen om die beslissing van de KNVB aan te vechten.

Enkele weken geleden liet Karim Aachboun, die voor AZ als juridisch adviseur optrad in de kwestie, doorschemeren dat de club overwoog naar het CAS te stappen. Het internationale hof voor sportarbitrage zou zich er dan over moeten buigen. Maar AZ heeft nu laten weten daarvan af te zien.

De loting wees maandag uit dat AZ in die tweede voorronde moet spelen tegen Viktoria Plzen (Tsjechië). AZ speelt thuis en de wedstrijd wordt gespeeld op 25 of 26 augustus.

Zie ook: AZ treft met Viktoria Plzen een club die uit is op revanche

Toekomst

„Het belang van AZ heeft altijd vooropgestaan”, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn op de website van AZ. „Daarom is indertijd besloten de Uefa te vragen om de beslissing van de KNVB nader te bekijken. Nu de loting is geweest, hebben we uiteindelijk antwoord op onze vraag. Daar leggen we ons voor nu bij neer, we richten het vizier op de toekomst. En dan met name op de voorrondes voor de Champions League, de naderende competitie en de bouw van het nieuwe stadiondak.”

Bezwaar

AZ maakte in mei bij de Uefa bezwaar. De club was het er niet mee eens dat de KNVB het beste Europese ticket aan Ajax gaf. Ajax stroomt pas in de play-offs in en heeft zelfs een grote kans dat het rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League gaat.

Ajax en AZ stonden bij het afbreken van de eredivisie samen bovenaan met evenveel punten. Omdat Ajax een beter doelsaldo had, besloot de KNVB die club aan te wijzen als nummer één en AZ als nummer twee.

AZ vond dat op zijn minst andere mogelijkheden bekeken hadden moeten worden. Omdat het competitiereglement (waarin staat dat het doelsaldo doorslaggevend is) niet geldt wanneer het seizoen niet is afgemaakt, had er volgens AZ prima van het reglement kunnen worden afgeweken. AZ won in de competitie twee keer van Ajax en vindt het onderling resultaat een eerlijker manier om te bepalen wie de nummer één en de nummer twee is.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen