350.000 euro ingezameld voor Poolse redder Marcin Kolczyński [update]

De weduwe Monika Kolczyński met haar kinderen Martyna, Kamila en Mateusza.
© Foto aangeleverd
Julianadorp

De inzamelingsacties voor de verdronken Poolse redder Marcin Kolczyński hadden zaterdagavond een bedrag van 350.000 euro opgeleverd.

Via de website gofundme zette de geboren Poolse Martina Janasz vanuit Den Haag een crowdfundingsactie op waar om 22.30 uur ruim 291.000 was inegzameld, voor gofoundme een ongekend hoog bedrag. Via doneeractie.nl was een soortgelijke actie gestart. Daar stond zaterdagavond iets meer dan 59.000 euro op.

Lees ook: Weduwe Monika diep geroerd door gulle gevers in Nederland.

Het gehele bedrag is voor de nabestaanden, die in het dorpje Kazimierz Biskupi wonen. Een deel van het bedrag is bestemd voor de repatriëring van het lichaam van Marcin van Nederland naar Polen en de begrafenis. De bedoeling is dat die volgende week plaatsvindt. Het daarna resterende bedrag is voor weduwe Monika en haar drie kinderen Martyna (12 jaar), Kamila (10) en Mateusza (2). Het gezin heeft het niet breed en woonde noodgedwongen in bij familie. Marcin, in zijn vaderland werkzaam bij een mijnbedrijf, wilde tijdens zijn vakantie in Nederland wat bij verdienen in de bollensector. Voor het bedrijf van Th. van Haaster in Callantsoog werkte hij zowel in de schuur als op het land.

Kolczynski kwam zondagmiddag zelf om het leven toen hij drie Duitse kinderen uit de Noordzee wilde redden op het strand Drooghe Weert in Julianadorp.

Lees ook: Bollenbedrijf Th. van Haaster in Callantsoog rouwt om verdronken Poolse seizoensarbeider: Iedereen mocht Marcin, Marcin mocht iedereen

Lees ook: Gezin van verdronken Pool ten einde raad: ’Voordat hij stierf, belde Marcin met zijn vrouw’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.