AZ is sterk Lille de baas in Alkmaar en wint eerste wedstrijd in voorbereiding, mede dankzij Japanse wondergoal

Alkmaar

Scoren was AZ deze voorbereiding nog niet gelukt. Na drie duels zonder doelpunten brak nota bene de Japanse rechtsback Yuki Sugawara zaterdagmiddag de ban met een schitterend afstandsschot. Dankzij een vrije trap van Thomas Ouwejan in de slotfase won AZ zelfs met 2-1 van een sterk Lille.

Spits Myron Boadu maakte zaterdag zijn eerste speelminuten van deze voorbereiding. De aanvaller raakte in de eerste trainingsweek geblesseerd, maar speelde tegen Lille weer een helftje mee. Veel gevaar kon de jonge spits niet stichten; sowieso waren de kansen voor rust schaars. Alleen Oussama Idrissi kreeg een goede mogelijkheid, toen hij door Albert Gudmundsson alleen voor de keeper werd gezet. De Franse doelman Mike Maignan was hem echter de baas.

Aan de overkant manifesteerde AZ-doelman Hobie Verhulst zich op soortgelijke wijze. Hij zag Lille-aanwinst Burak Yilmaz - de ervaren Turkse spits - op zich afstormen, maar bleef knap op de been. Verhulst speelde vanwege de afwezigheid van eerste doelman Marco Bizot, die vrijdag – na thuiskomst van het trainingskamp in Epe – ziek werd.

AZ trof in Lille een tegenstander van formaat. Een bewuste keuze van Arne Slot, die zijn ploeg klaarstoomt voor de tweede voorronde van de Champions League. Lille speelde in een sterke formatie, met basisplaatsen voor de Portugees Renato Sanches en de Nederlandse aanwinst Sven Botman. Na de pauze was de Franse ploeg sterker, de openingstreffer van Jérémy Pied, na een uur voetballen, kwam dan ook niet uit de lucht vallen.

Niet lang na de openingstreffer gooide Slot zijn elftal om. Dat pakte verrassend goed uit. De invalbeurt van Yuki Sugawara zal de pakweg honderd toeschouwers – familieleden van de spelers – nog wel even bijblijven. De Japanner haalde van een meter of dertig vernietigend uit en zorgde zodoende voor het eerste AZ-doelpunt van de voorbereiding, na drie 1-0-nederlagen tegen Genk, FC Utrecht en PEC Zwolle. Linksback Thomas Ouwejan krulde vlak voor tijd op fraaie wijze een vrije trap binnen, waardoor AZ zelfs won.

AZ-Lille 2-1 (0-0): 59. Pied 0-1, 73. Sugawara 1-1, 84. Ouwejan 2-1.

AZ: Verhulst; Svensson (65. Sugawara), Leeuwin (65. Kramer), Teun Koopmeiners (65. Gullit), Wijndal (65. Ouwejan); Midtsjø (65. Peer Koopmeiners), De Wit (38. Aboukhlal), Clasie (65. Goudmijn); Gudmundsson (46. Reijnders), Boadu (46. Druijf), Idrissi (65. Evjen).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen