Vinexvrouw Naima El Bezaz (1974-2020) was niet op haar plek en kon die ook niet vinden

Naima El Bezaz.
© HOMBURG, BART
Zaandam

Schrijfster Naima El Bezaz is overleden. De 46-jarige schrijfster van ’Vinexvrouwen’ leed langdurig aan depressies en maakte zelf een einde aan haar leven.

Haar eigen wijk Westerwatering in Zaandam stond model voor het boek waarmee Naima El Bezaz in 2010 het grote publiek wist te bereiken. Ze schreef haar eigen waarnemingen op van gebeurtenissen die alleen voorkomen in een nieuwe wijk met bewoners die ook allemaal nieuw zijn en huizen en problemen die allemaal hetzelfde zijn en waar iedereen naar dezelfde supermarkt gaat en de kinderen naar dezelfde school gaan. Het resultaat was een boek om te lachen en dat deed half Nederland dan ook.

Bedreigd

Alleen haar buurtgenoten konden haar schrijverij niet waarderen. Zij meenden zichzelf te herkennen in het boek en waren boos. Naima werd zelfs bedreigd.

Tegen boosheid aanlopen was wel een beetje haar levensverhaal. Naima El Bezaz, tien jaar geleden in het NHD: „Toen ik op tv een stuk voorlas uit ’Minnares van de duivel’ kreeg ik de gereformeerden over mij heen. Na ’De Verstotene’ kwamen de moslims en nu dus mijn buren. Dat komt omdat ik niet zomaar wat schrijf. Het moet iets doen. Ik laat mij de mond niet snoeren en ik ontzie niemand. Ook mijzelf niet.”

’Te grote bek’

In het publiek oordeelde El Bezaz snel en hard over van alles en had zij naar eigen zeggen een ’te grote bek’. En dat is eigenlijk raar want een op een was zij een hartelijke vrouw bij wie je meteen op je gemak was. Iemand voor wie interesse niet iets was dat in een richting ging maar altijd twee kanten had. Een lief bang meisje.

Stil

Het succes van Vinexvrouwen herhaalde zich niet. Er is een vervolg op gekomen dat veel minder vaak gelezen is. Gedeeltelijk geschreven in het ZMC waar zij met psyschische klachten verbleef. Na 2013 werd het stil rond Naima El Bezaz.

El Bezaz leed jarenlang aan depressies. Zij gaf haar eigen Vinexwijk daarvan voor een deel de schuld. Maar ook was zij boos omdat zij al op haar vierde van Marokko naar Nederland was verhuisd en zich toch altijd een buitenstaander voelde. Zij was gewoon niet op haar plek en heeft die ook niet gevonden.

Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24/7.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen