Coronakermis in Hoorn krijgt bij start royaal voordeel van twijfel: ’Dat er geen alcohol is, zorgt wel voor extra veiligheid’

© Jaap van der Pijll
© Jaap van der Pijll
© Jaap van der Pijll
© Jaap van der Pijll
© Jaap van der Pijll
© Jaap van der Pijll
© Jaap van der Pijll
1/7
Hoorn

Dat er twee dagen naar de oproep van Mark Rutte richting jongeren een ’jongerenmagneet’ als de kermis van Hoorn ’gewoon’ van start gaat, zou zomaar voor opgetrokken wenkbrauwen kunnen zorgen. Maar bij de opening op zaterdag kreeg de coronakermis van het publiek vooralsnog het voordeel van de twijfel.

Looprichtingen en hekken die het publiek in goede banen moeten leiden, en beveiligers, al stellen die zich bescheiden op als zaterdagmiddag de jaarlijkse kermis in Hoorn voor tien dagen los barst. Maar dat alles anders is dit jaar in Hoorn is duidelijk. Geen spectaculaire attracties in hartje stad, maar net buiten het centrum op een groot parkeerterrein. Het feit dat er ’eindelijk iets groots’ door gaat in de anderhalvemetersamenleving, dat zorgt voor blije gezichten.

En druk is het zeker niet deze zaterdagmiddag. Het zal met de hitte te maken hebben, maar afstand houden lukt voor iedereen die dat wil. De mensen die er wel zijn, zijn vooral blij dat de kermis dit jaar toch doorgaat. Niet alleen voor zichzelf en de kinderen, maar vooral voor de kermisexploitanten.

Marissa Dingemans uit Apeldoorn is uitbater van de fotoschietsalon. Het is de eerste kermis na de lockdown die ze samen met haar collega’s weer bezoekt. ,,Helemaal super”, klinkt de opluchting door in haar stem. ,,Het is iets anders vanwege de coronamaatregelen. De looproutes, anderhalve meter en het aantal bezoekers dat mag komen, maar we zijn gewoon superblij dat we hier weer mogen zijn.”

Grootste kermis

,,De afgelopen maanden waren vreselijk”, gaat de exploitant verder. ,,Het is niet alleen onze onderneming die namelijk stilligt, maar ons hele leven. We zijn een grote familie en omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, hebben we gelukkig veel steun aan elkaar gehad. Samen nieuwe plannen gemaakt over hoe we het na de lockdown moesten aanpakken. Zijn met gemeentes in gesprek geweest en gelukkig durfde de gemeente Hoorn het aan om de kermis door te laten gaan.”

,,En als het hier en ook in Tilburg kan, kan het toch overal?”, valt Joanna van Joanna’ Candy Circus haar collega bij. ,,Ik bedoel Tilburg en Hoorn worden gezien als de grootste kermissen van Nederland, dus waarom zou het elders dan niet kunnen? Ik zou het in ieder geval niet weten.”

Kleur bekennen

Gerben Bakker vindt het vooral mooi dat de kermis in Hoorn - zij het in aangepaste vorm - door kan gaan. ,,Mijn dochter is stoerder dan haar vader”, lacht de de Horinees als hij zijn dochter voorbij ziet vliegen in de Airborne. ,,Het hoort toch bij het ritme van het jaar. Voor de stad en zeker ook voor de kermisondernemers is het geweldig dat de gemeente dit mogelijk heeft gemaakt. Het vergt namelijk toch wat lef. Hoorn heeft natuurlijk wel een reputatie wat betreft de kermis en ik vind het dan ook heel goed dat de gemeente hiermee kleur bekend. Dat mag ook wel eens gezegd worden.”

Nancy Doorzon (32) had zich - evenals haar moeder - geen jaar zonder kermis kunnen voorstellen. ,,De kermis hoort gewoon bij Hoorn. Het is ook heel goed geregeld. Sterker nog, ik vind het misschien nog wel beter zo. Mensen weten hoe ze moeten lopen en niet iedereen staat hutjemutje op elkaar. Het ontbreken van de alcohol zorgt verder voor wat extra veiligheid. Al hoort alcohol er toch ook wel een beetje bij. Of wij hierna nog naar de kroeg gaan? Nee, we gaan lekker thuis wijnen.”

Jojanneke (37) en Tom Kaldenbach (38) zijn samen met hun twee dochters ook naar de kermis gekomen. Voor de kleintjes is het vooral belangrijk om met zoveel mogelijk knuffels thuis te komen. ,,Liefst meer dan tien”, klinkt het in koor. Tom geeft aan dat hij na het ’verplichte’ rondje over de kermis toch nog even met vrienden de kroeg induikt. Ondanks de oproep van Rutte? ,,Dat is ieder jaar traditie en die moet je in ere houden.”

En vrouwlief. ,,Die heeft nog een kindje in de buik, dus ik blijf thuis met de kinderen.” Zo zijn de rolverdelingen voor de avond weer bepaald.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen