Fatale helikoptercrash bij Aruba waarschijnlijk geen gevolg van technische storing; Defensie laat NH90-heli's weer vliegen

ANP
DEN HAAG

De NH90-gevechtshelikopters van de luchtmacht mogen weer vliegen. Dat meldt minister Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer. De toestellen werden aan de grond gehouden nadat vorige maand een NH90 was neergestort bij Aruba. Twee bemanningsleden kwamen daardoor om het leven.

De fatale crash lijkt niet het gevolg van een technische of mechanische storing, is de voorlopige conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD), die het ongeluk onderzoeken. De luchtmacht ziet daarom geen reden meer de helikopters nog langer aan de grond te houden.

Lees ook: Technisch falen of menselijke fout: hoe kon NH90 neerstorten?

Op basis van onderzoek ter plaatse en een eerste analyse van de gegevens uit de beschikbare bronnen, waaronder de recorder van het verongelukte toestel, achten de OVV en de IVD het "onwaarschijnlijk" dat een defect de crash heeft veroorzaakt. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) komt in een second opinion tot dezelfde slotsom.

Uit het onderzoek blijkt dat de helikopter onverwacht daalde en in zee stortte. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de helikopter in deze situatie terechtkwam. De komende tijd worden "uiteenlopende aspecten" rond het ongeval tegen het licht gehouden, waaronder het verloop van de fatale vlucht.

Lees ook:

Marinestad Den Helder in rouw om dodelijke crash NH90: ’Ik krijg wéér kippenvel’

Indrukwekkend eerbetoon aan in Aruba omgekomen bemanningsleden

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.