Druktemeters in binnenstad van Hoorn controleren massa tijdens kermisdagen

In de Hoornse winkelstraten hangen spandoeken die bezoekers wijzen op de anderhalvemeter afstand.© Foto Mediahuis

Anderhalve meter afstand houden, is het devies van de gemeente Hoorn tijdens de kermis en Lappendag.© Foto Mediahuis

1 / 2
Coen van de Luytgaarden
Hoorn

De gemeente Hoorn heeft druktemeters in de binnenstad geplaatst om de omvang van de mensenmassa te controleren tijdens de kermis.

Het is een van de maatregelen die Hoorn treft in het kader van de anderhalvemetersamenleving waarin de onderlinge afstand van groot belang is, vanwege het risico op coronabesmetting.

Hoorn staat aan de vooravond van de kermis en ook is er een tien dagen durende lappensale. Dat zijn per definitie evenementen die veel volk naar de VOC-stad trekken.

De druktemeters zijn op een aantal strategische plaatsen geïnstalleerd. Onder meer op de Dubbele Buurt, Veemarkt, Nieuwstraat, Kerkplein en Grote Noord.

Privacy

Bezoekers hoeven niet bang te zijn dat hun privacy wordt geschaad, stelt de gemeente in een verklaring. ’Deze druktemeters meten de hoeveelheid mensen die over een virtuele lijn komen en geven daarmee een indicatie van de drukte in de binnenstad. Het zijn tellers en dus geen camera’s, zodat de privacy van bezoekers niet in het geding komt’.

Vanwege de verwachte drukte, worden er bij de in -en uitgangen van drukke winkelstraten ook spandoeken opgehangen met de waarschuwing 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Voorts zijn er met blauwe verf voetjes op de straatklinkers gespoten. ’Die moeten bezoekers eraan herinneren rechts te houden’, aldus de gemeente.

Ook lokale middenstanders leveren een bijdrage aan het pakket maatregelen. Er zijn posters ontwikkeld die winkeliers kunnen ophangen in de etalage.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen