Critici Poolse president vormen 'regenboog' in parlement

De Poolse president Andrzej Duda kan beginnen aan zijn tweede ambtstermijn van vijf jaar. Hij heeft donderdag de eed afgelegd in het parlement. De oppositie greep de gelegenheid aan om een kleurrijke protestactie te houden.

Oppositieleden droegen in de zaal mondkapjes in regenboogkleuren. Zo protesteerden ze tegen uitspraken van de conservatieve Duda over lhbti'ers; lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. Meerdere vrouwelijke politici hadden kleurrijke jurken aan. Die vormden een regenboog toen ze bij elkaar gingen zitten.

Duda uitte in de aanloop naar de verkiezingen kritiek op de "lhbti-ideologie", die hij omschreef als destructiever dan het communisme. Dergelijke uitspraken kwamen hem op veel kritiek te staan. "De president van Polen zou de rechten van alle burgers moeten verdedigen", schreef een politica van de linkse partij Razem op Twitter.

Grondwet

Critici van de president hielden bij de ceremonie ook demonstratief exemplaren van de grondwet omhoog. Ze vinden dat Duda daar weinig respect voor heeft. Andere oppositieleden bleven uit protest helemaal weg en daardoor was een deel van de zaal leeg.

Duda won de presidentsverkiezingen vorige maand nipt van de burgemeester van Warschau, Rafal Trzaskowski. Hij riep bij de beëdiging op tot eenheid en samenwerking, ondanks de politieke meningsverschillen. Hij zei ook blij te zijn met de hoge opkomst tijdens de verkiezingen. Dat laat volgens hem zien dat "de democratie in Polen sterker is dan ooit".

De politie arresteerde de afgelopen dagen drie mensen die regenboogvlaggen over standbeelden hadden gehangen in Warschau. Het ging onder meer om een beeld van Jezus Christus. De activisten riskeren een gevangenisstraf van twee jaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.