Haarlemmermeer: Geen toename jeugdoverlast in coronazomer 2020: jongeren luisteren naar hun ouders en letten goed op

Het dragen van een mondkapje: een van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.
© Foto ANP
Hoofddorp

Er doen zich deze coronazomer niet meer incidenten met jongeren dan anders voor in de straten van Haarlemmermeer. Dat is het beeld dat welzijnsorganisatie Meerwaarde heeft.

„Een groot deel van de jongeren luistert prima naar de coronaregels en naar hun ouders. Een deel van de jongeren heeft er meer moeite mee, net zoals een deel van de volwassen Nederlanders zich niet strikt aan de regels houdt”, zegt een woordvoerder desgevraagd. Meerwaarde heeft geen probleem met het benaderen van jongeren over de coronamaatregelen. „Onze jongerenwerkers zijn gewend om met jongeren te communiceren ongeacht de problematiek, het thema of de situatie. Jongeren zijn heel goed benaderbaar.”

„De jongeren die we buiten zien, zijn jongeren die behoefte hebben om hun vrienden en vriendinnen te ontmoeten. Dat lukt niet altijd thuis. Ouders zijn bijvoorbeeld thuis aan het werk of jongeren vinden het thuis niet gezellig door spanningen in het gezin. De adolescentie is een tijd waarin jongeren zich los maken van hun ouders en de thuissituatie. Leeftijdsgenoten zijn ontzettend belangrijk, daar spiegelen ze zich aan en die zoeken ze op.”

Er komen weliswaar steeds meer jongeren op straat, maar dat geldt volgens de welzijnsorganisatie ook voor volwassenen. De jongerenwerkers richten zich met hun aanpak op behoeftes die ze signaleren. Zoals het versterken van sociale netwerken om eenzaamheid te voorkomen of het organiseren van een bootcamp samen met Sportservice en Maatvast. In Haarlemmermeer-Zuid is een online actualiteitenquiz voor jongeren opgezet.

Persoonlijk

De persoonlijke benadering is voor Meerwaarde belangrijk. „We troffen bijvoorbeeld een jongen aan wiens opa op sterven lag en hij mocht er niet naar toe. Hij had hier veel verdriet van. Samen hebben we gekeken naar mogelijkheden om met zijn opa te praten”, aldus de woordvoerder. „Online hadden we contact met een meisje dat zich eenzaam en depressief voelde. We hebben een stappenplan gemaakt waarbij zij langzaamaan weer haar plezier terugkreeg. Een ander meisje hebben we geholpen met het aanvragen van een laptop en begeleid met de eindsprint op school zodat ze toch haar examen kon halen en na de zomer kan starten met een vervolgstudie.”

Meerwaarde werkt vanuit het perspectief van deze doelgroep. De coronamaatregelen waren weliswaar een belemmering, maar er is alles aan gedaan om in contact te blijven met jongeren. „We zijn de straat op gegaan en jongerenwerkers gingen online werken. Er is gewezen op de besmettingsrisico’s en hun eigen verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd kun je dan jongeren spreken over hun eigen zorgen.”

Overlast van jongeren vlamt in Haarlemmermeer geregeld op, met name in Hoofddorp en Nieuw-Vennep waar jarenlang nieuwbouwwijken zijn gebouwd voor jonge gezinnen. De kinderen daarvan zoeken vanaf hun tienerjaren elkaar op en vertier op straat en dat schuurt wel eens met het woongenot van andere bewoners.

De laatste overlast deed zich voor in de wijk Overbos, waar bewoners in 2019 maandenlang aan de bel trokken. In december werd een plan gemaakt door de gemeente (handhavers), Meerwaarde (jongerenwerk), politie en bewoners. Er kwamen maatregelen in het wijkpark die in de winter bleken te werken, maar tot nu toe ook in de zomer. Of dat door de coronabeperkingen komt kan niet worden vastgesteld.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen