Bergen neemt extra maatregelen voor komende zonnige stranddagen: geen afgesloten wegen meer, maar rondjes rijden

Vorige week vrijdag op het strand van Egmond: het was druk, maar op het strand kon er anderhalve meter afstand worden gehouden.

Vorige week vrijdag op het strand van Egmond: het was druk, maar op het strand kon er anderhalve meter afstand worden gehouden.© Archieffoto Hans van Weel

Suzanne Rijnja
Bergen

Zon, zon, zon. Voor wie van tropische stranddagen houdt, zien de weersvoorspellingen er voor de komende dagen veelbelovend uit. Om het verkeer naar de kust in goede banen te leiden, neemt de gemeente Bergen extra maatregelen.

In Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Hargen en Camperduin worden van donderdag tot en met zaterdag verkeersregelaars ingezet. Zij zullen onder andere automobilisten wijzen op de drukte aan de kust.

Wegen open

Het uitgangspunt van de gemeente is om de wegen naar Egmond aan Zee en Bergen aan Zee niet af te sluiten. „Dat gebeurt alleen als het echt niet anders kan”, aldus de gemeente. Vorige week werden de wegen wel afgesloten, omdat er files waren ontstaan en er geen parkeerplek meer vrij was.

Nu is besloten om de weg alleen af te sluiten als de situatie ’echt onveilig’ wordt. „In Egmond en Bergen wonen, werken en overnachten mensen. Als je de weg afsluit, creëer je een groot probleem. De verkeersregelaars kunnen niet aan iedereen vragen waar ze naartoe moeten.” Een betere oplossing is om daggasten een of twee rondjes te laten rijden, die daarna weer terug zullen keren.

In Hargen heeft het afsluiten van de wegen minder grote gevolgen, omdat daar niemand woont bij de parkeerplaatsen. Toch is het hier ook het uitgangspunt om de wegen open te houden, zolang dat kan.

Extra toezicht

Ook komen er in het drukbezochte Egmond aan Zee toezichthouders te staan. Hun taak is voornamelijk om ervoor te zorgen dat de strandopgangen niet geblokkeerd worden. Eenmaal op het strand is het mogelijk om anderhalve meter afstand te houden, zo bleek vorige week.

De gemeente zet social media en tekstkarren in om inwoners op de hoogte te houden van de situatie op het strand.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen