Premium

Een horecabestemming zal het nooit meer krijgen, maar Volendams rampcafé ’t Hemeltje moet plek worden waar verhalen gedeeld kunnen worden

Burgemeester Lieke Sievers en wethouder Vincent Tuijp in gesprek met de plaatselijke pers in Enschede.
© Still uit YouTubefilmpje van 1Twente
Volendam

De grote gemene deler van Volendam en Enschede is een gruwelijke tragedie. Burgemeester Lieke Sievers en wethouder Vincent Tuijp van Edam-Volendam brachten woensdag een bezoekje aan hun ’lotgenoten’. Ze kwamen terug met het plan voor een variant op het ’Huis van Verhalen’. De plek van rampcafé ’t Hemeltje lijkt een serieuze optie.

Waar aan de boorden van het Markermeer de brand in de nieuwjaarsnacht 2000/2001 diepe kraters heeft achtergelaten in de samenleving, is de Overijsselse stad zwaar getekend door de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Die gemeenschappelijke verdrietige status kreeg destijds anderhalve week na de ramp in Volendam al gestalte, toen een flink contingent Enschedeërs meeliep in de stille tocht voor de slachtoffers van de cafébrand. Waar in Enschede dit jaar de 23 doden van de tragedie met de vuurwerkfabriek werden herdacht, staat Volendam straks op 1 januari 2021 op zo’n zelfde ijkpunt. Dan is het twee decennia geleden dat veertien dorpsgenoten omkwamen bij de vuurzee in ’t Hemeltje en nog eens 350 Volendammers gewond raakten.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen