’Blij met fruit, dat kunnen we niet vaak aanbieden’; Zaanse Voedselbank krijgt na noodkreet welkome steun in de rug van de Rabobank, maar zoekt nog wel dringend vijftig vrijwilligers voor grote inzamelingsdag op 29 augustus

Directievoorzitter Arienne Kooter van Rabobank Zaanstreek en voorzitter Hans Brinkhuis van Voedselbank Zaanstreek hebben er plezier in.
© Foto Mike Bink
Zaandam

Klanten van de Voedselbank Zaanstreek kunnen vrijdag een divers pakket in ontvangst nemen. Op vijf uitgiftepunten worden voedselpakketten met minimaal vier voedzame maaltijden uitgereikt.

Deze week bevatten de pakketten fruit en dat komt niet vaak voor. Klanten kunnen zich verheugen op appels, pruimen, bloemkolen, sla, tomaten en aardappels. „Vooral met het fruit zijn we erg blij, dat kunnen we niet vaak aanbieden”, aldus voorzitter Hans Brinkhuis van Voedselbank Zaanstreek.

De Voedselbank plaatste onlangs een noodkreet in deze krant. De voorraden slonken en de cliëntèle nam toe. Inmiddels komen maar liefst 291 klanten wekelijks een voedselpakket halen. Brinkhuis: „We zijn blij met alle hartverwarmende initiatieven, van klein tot groot. Deze week namen wij een donatie van Rabobank Zaanstreek in ontvangst.”

Ariënne Kooter, directievoorzitter van Rabobank Zaanstreek, legt uit: „Van oorsprong zijn wij een agrarische bank en de noodkreet van de Voedselbank konden wij niet aan ons voorbij laten gaan. Samen met de coöperatie FlevoFood en Stichting Manna hebben we ongeveer 2.800 kilo aan verse groenten en fruit voor de Voedselbank bijeengebracht. Hiermee kunnen wij 291 gezinnen voorzien van gezonde voeding. Ik heb veel respect voor de 150 vrijwilligers die alle producten in handzame porties verdelen, de logistiek regelen en er zoveel mogelijk aan doen om een continue stroom van producten op gang te krijgen.”

Broodtrommel

Overigens is de Voedselbank Zaanstreek dringend op zoek naar nog eens vijftig vrijwilligers. Die zouden zich op zaterdag 29 augustus in zeven Zaanse filialen van Albert Heijn nuttig kunnen maken bij een grote inzamelingsactie. Het thema van deze landelijke actie luidt: ’Geen enkel kind zou met een lege maag of broodtrommel naar school moeten gaan’.

Het basisonderwijs is dan al weer van start gegaan. Dat landelijk meer dan 270.000 kinderen in armoede leven en regelmatig zonder ontbijt naar school gaan, is de kerngedachte achter de actie. De houdbare, in te zamelen producten, zijn daar ook op afgestemd.

De vijftig vrijwilligers worden ingezet om kaartjes aan het winkelend publiek te geven en de artikelen te verzamelen in kratten. Dat gebeurt in drie shifts: 10-12.30 uur, 12.30-15 uur en 15-17 uur. AH-winkels in Zaandam, Koog aan de Zaan, Krommenie, Assendelft en Oostzaan doen mee.

Vrijwilligers kunnen zich onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer per mail aanmelden: vbzwinkelacties@gmail.com.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen