Premium

Coronatijd of is Hiroshima ver van mijn bed? Manifestatie tegen kernbom en herdenking Hiroshima op Beursplein gaat ’doodstil’ voorbij

De ’Die-in’ om de slachtoffers van Hiroshima te herdenken.
© Foto Mediahuis
Amsterdam

Storm loopt het niet op het Beursplein. Hoe kan het ook anders? Amsterdam in zomerhitte en dan ook nog in coronatijd. Of zijn de gedachten aan de afschuwelijke gevolgen van de atoombom op Hiroshima door de jaren heen vervlogen in onze gedachten?

Een handjevol toeristen kijkt met een mengeling van verbazing en amuse toe als zo’n twintig actievoerders op de klok van twaalf op de grond gaan liggen. Een ’die-in’ heet dat. Het klinkt bijna gezellig, maar het gaat toch echt om de 350.000 slachtoffers van de eerste twee atoombommen op Nagasaki en Hiroshima. De organisatoren van de manifestatie - PAX voor Vrede, Catholic Worker Amsterdam en NVPM-Artsen voor Vrede - verbinden er nog een tweede doel aan. Ze willen ook graag aandacht voor de komst van nieuwe, Amerikaanse, kernwapens naar de Nederlandse vliegbasis in Volkel. In andere steden als Zwolle Utrecht en Den Haag zijn vergelijkbare acties gevoerd.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen