Veilig afkoelen in de zomerhitte, leg alvast je handdoek neer bij het plaatselijke zwembad

Zwembad De Wijzend in Zwaag.
© Archieffoto
Hoogwoud

De telefoon staat bij zwembaden in West-Friesland roodgloeiend. Niet vanwege de enorme drukte door het zomerse weer, maar omdat er gereserveerd moet worden voor een plekje in het water. Waar het zwembad voorgaande jaren de voornaamste bron van verkoeling was, moeten veel West-Friezen nu op zoek naar een alternatief.

In zwembad ’t Woudmeer in Hoogwoud is een stuk stiller dan normaal. Slechts 15 procent van het normale bezoekersaantal toegestaan. Er mogen nu maximaal honderd volwassenen vrij zwemmen, terwijl dat er normaal gesproken tussen de zes- en zevenhonderd zijn. Kinderen worden hierbij niet meegerekend, omdat zij slechts een kleine rol spelen in de verspreiding van het virus.

Ook bij zwembad De Wijzend in Zwaag is de capaciteit drastisch verlaagd. Voor vrij zwemmen geldt dat slechts 20 procent van het gebruikelijke aantal badgasten wordt toegelaten: maximaal vierhonderd in plaats van rond de tweeduizend. Doordat er gereserveerd moet worden, is er bekend wie er precies in het zwembad is geweest. Deze gegevens dienen vier weken bewaard te worden.

Regels

Uiteraard gelden verder de inmiddels vanzelfsprekende regels: anderhalve meter afstand houden, tenzij je onder de 18 jaar bent of tot hetzelfde huishouden behoort. Angelien Tiboel, bedrijfsleider bij ’t Woudmeer, geeft aan dat ze de regels wel een beetje krom vindt. „Wanneer ouders met kinderen in het zwembad zijn, moeten de ouders wel afstand houden van andere volwassenen, maar bij kinderen of andere gezinsleden hoeft dit niet”, zegt ze. Hierdoor is het voor medewerkers lastig om te controleren wie er wel en niet bij elkaar uit de buurt moeten blijven.

Sinds de versoepelingen van 1 juli mag er wel een stuk meer dan eerst. „Eerst mochten alleen kinderen tot en met 12 jaar vrij zwemmen, maar inmiddels zijn alle leeftijden weer welkom”, zegt Tiboel. „Ook zijn de kleedkamers en douches weer gewoon open.”

Niet alle zwembaden hanteren dezelfde maatregelen. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan je zwembadbezoek te controleren waar je precies aan toe bent. Bij zwembad De Spetter in Abbekerk hoeft bijvoorbeeld alleen gereserveerd te worden voor baantjes trekken, maar is het nog niet mogelijk om gebruik te maken van de kleedkamers, aldus een vrijwilliger.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen