Een lekkere duik in het Twiske? Pas op voor blauwalg

Van onze verslaggever
Oostzaan, Landsmeer, Den Ilp

Nog meer zwemplekken in het Twiske zijn ongeschikt verklaard omdat er te veel blauwalg zit. Deze waarschuwing is nu ook afgegeven voor het naturistenstrandje Baaiegat in Oostzaan en de Speelsloot in Den Ilp.

Al langer wordt gewaarschuwd voor blauwalg bij het Kure-Jan Strand in Den Ilp.

Blauwalgen zijn geen algen, maar cyanobacteriën. Ze zitten in elk water, maar bij hoge temperaturen kunnen ze zich sterk gaan vermeerderen (’algenbloei’) en vormen ze een drijflaag op het water. Daaruit komen giftige stoffen vrij, die de huid en de ogen irriteren en maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.

De andere officiële zwemplekken in Zaanstreek en Waterland liggen er wat betreft blauwalg nog goed bij. Wel geldt er op drie plekken dit jaar een permanent negatief zwemadvies. Op die plekken is de kwaliteit van het water al een paar jaar belabberd. Het gaat om het Doesstrand aan de Zuiderlaaik in het Twiske en om de zwemplekken De Fuut-Watersnip en De Fuut-Jagersveld bij de Jagersplas in Zaandam.

Tijdens het badseizoen - van mei tot oktober - wordt de kwaliteit gemeten van officieel aangewezen zwemwater. De informatie is te vinden op www.zwemwater.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen