Piet Post schreef orgelmuziek die in Beverwijkse kerk is te horen

Jochem Schuurman treedt op in Beverwijk.
© Foto Ad Fahner
Beverwijk

Na spitsafbijter Willeke Smits (44) uit Leiden is in de serie orgelconcerten nu haar collega Jochem Schuurman (31) aan de beurt: op het 18e eeuwse Müller-orgel van de Grote Kerk in Beverwijk speelt hij vrijdag vanaf 20 uur onder meer werk van Johann Sebastian Bach.

Jochem is titulair organist van de Martinikerk te Franeker, wat inhoudt dat hij daar de vaste bespeler is van het monumentale Van Dam-orgel uit 1842. Nadat in 2013 cum laude te zijn afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, was hij onder meer prijswinnaar op concoursen in Wuppertal, Innsbruck, Lübeck en Hamburg. In mei 2017 won de jonge Fries de tweede prijs én publieksprijs op het internationale César Franck-concours in Haarlem.

Jochem komt uit een muzikaal vrijgemaakt-gereformeerd gezin in Drachten. Zowel vader als moeder speelt orgel, broer beheerst allerlei blaasinstrumenten en zussen vielen voor blokfuit en gitaar. Eind februari gaf hij zijn laatste concert in ’pre-coronatijd’. Tientallen soloconcerten vielen weg, hetgeen hem duizenden euro’s aan inkomsten kostte. In enkele grotere kerken, waaronder ’Beverwijk’, kan hij alweer komen met publiek dat voldoende uit elkaar zit. In de Grote Kerk gaat het om maximaal 100 plaatsen.

Na een middagoptreden in de Rotterdamse Laurenskerk laat hij vrijdagavond in Beverwijk orgelmuziek vanaf de 17e eeuw klinken. Het jongste werk is afkomstig van de Friese componist Piet Post (1919-2019) die de laatste dertig jaar van zijn leven óók speelde op een Müller-orgel, dat van de Jacobijnerkerk in Leeuwarden. In Beverwijk zijn diens Toccata en Fuga in C te horen.

Kaarten voor het concert kosten 8 euro per stuk. Opgeven kan via hanskelder@pknbeverwijk.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen