’Zou hij het doen? Tikt hij de brugleuning opnieuw aan?’ (Column)

1/2

De laan waarop mijn lief en ik uitkijken is geliefd bij hondenbezitters. De hele dag door laten baasjes (m/v) er hun hondjes uit. ’Even de hond uitschudden’, noemde onze helaas te vroeg overleden collega Gerard het, zelf ook hondenbezitter. De ene bukt zich daarna gedienstig om het restafval van zijn viervoeter op te ruimen, de andere uitlater (m/v) is dat geenszins van plan.

Er groeien fiere bomen langs de weg maar drie ervan blijven zichtbaar achter in de groei. Als dagelijkse toekijkers vanuit onze skybox op vijf hoog snappen wij dat wel. Ze krijgen bijna iedere dag de volle laag van zo ongeveer alle passerende honden. Honden plassen erg boom-gericht. Elke dag besproeid worden door vele porties urine is niet echt groeibevorderend.

Uitkijkend over het laantje zien we telkens vertrouwde koppeltjes. Zo is daar zeker drie maal daags de mevrouw met de grijswitte hond, met voorsprong de Meest Uitgelaten Hond van de wijde omtrek. Of de mevrouw met de hoogpotige hond, die net zo ’hupt’ als Salinero van Anky van Grunsven. Ook zijn er de mensen met de wel erg zenuwachtige hond, die bij nadering van welk formaat hond dan ook plat op de grond gaat liggen. Ach, al toekijkend vanachter onze morgen-muesli vermaken we ons prima.

Door de man met de twee hondjes is het voor ons extra spannend geworden. Iedere dag loopt hij zijn vaste route. Wij zien hem gaan en voelen al lichtjes de spanning oplopen. Zou het hij doen? Tikt hij met zijn hand dit keer opnieuw de leuning van de brug aan? Nog vier stappen, nog drie... En jawel, de brug wordt aangetikt. Eindpunt bereikt, man en honden draaien zich om en keren huiswaarts.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen