Volop Hoogkarspelse tuinvijvers als ’onderduikadres’ voor overschot aan goudvissen

Cees Meijer bij de overbevolkte ’groene’ tuinvijver: ,,Ik ga gewoon opnieuw beginnen.’’
© Foto Mediahuis/Martin Menger
Hoogkarspel

De kans is groot dat meerdere tuinvijvers in Hoogkarspel plots een toename zien in de goudvissenpopulatie. Want Cees Meijer maakt zijn overvolle vijver resoluut leeg: ,,Het wordt een groene soep.”

Achter in de tuin zit de eigen vijver namelijk barstensvol goudvissen: deels verscholen onder de vlonder, deels onder het net dat hapgrage reigers weg moet houden. Het gevolg: van de oorspronkelijke plantenrijkdom is weinig meer over, en het ander zo heldere water verandert stilaan in een dunne, groene algenmassa. ,,Dat komt omdat er nu echt teveel vis in zit”, aldus de eigenaar.

Dus verscheen van zijn hand via de sociale media het aanbod in eigen dorp dat er zeker zeventig goudvissen ’teveel’ zijn: gratis af te halen dus. ,,Er zat ook andere vis in de vijver”, weet Cees. ,,Daarbij ook een kleine koikarper.” Vanuit het dorp werd gretig gereageerd. Er waren wat mensen die spontaan de eigen vijver als onderduikadres voor het goudvissen-overschot hebben aangeboden. ,,Dat komt wel in orde”, weet Cees al.

De spontane overbevolking kondigde zich eerder al aan met een indrukwekkende hoeveelheid klein ’broed’ in het water. De oorzaak? ,,Ik heb ooit bij een kennis in Den Helder een oude vijver opgehaald. Maar die kreeg ik alleen mee op voorwaarde dat ik alle vissen dan ook zou meenemen.”

Cees hapte toe en weet een jaar later dat dit misschien geen goed idee was. ,,Zelfs een waterplant als de krabbenscheer zag je zienderogen weg geknabbeld worden”, vertelt hij. ,,Dus is nu het besluit genomen. Alle vissen gaan er uit en we pompen de vijver leeg. Dan begin ik gewoon opnieuw. Eerst mooie waterplanten, en wie weet een enkele vis. De kikkers en salamandertjes komen evengoed wel.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen