Zonne-energie als de zon niet schijnt. Woningverhuurder Woonwaard rolt het gebruik van opslagaccu’s uit

Zonnepanelen
Alkmaar

Minder uitstoot van CO2 en lagere servicekosten voor de huurders: dat verwacht Woonwaard van een bredere toepassing van opslagaccu’s bij verschillende wooncomplexen. Komend najaar worden er nog eens tien geplaatst, daarna tien tot vijftien.

Het besluit om de toepassing van de Cube-opslagaccu uit te rollen volgt op een succesvol experiment in appartementencomplex De Strandwal in Oudorp. De zonnecollectoren werden daar aangesloten op de opslagbatterij zodat er ook op momenten dat de zon niet schijnt gebruik gemaakt kan worden van groene energie. De stroom werd gebruikt voor algemene voorzieningen, zoals de lift en de verlichting. Het leidde voor de bewoners van De Strandwal tot een daling van de servicekosten met gemiddeld 13 euro per jaar.

Woonwaard huurt de zonnebatterijen. Dat voorkomt hoge investeringen. Bovendien kan de huurder direct vanaf dag één het voordeel van de verduurzaming terugzien in verlaagde servicekosten. De grondstoffen die in de batterijsystemen zijn verwerkt blijven eigendom van iwell, de leverancier van de Cube. Dat maakt dat het bedrijf extra gedreven is om zo efficiënt mogelijk met grondstoffen om te gaan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen