Premium

Primeurs op Hoornse kermis: Hoogste en snelste booster, maar kleiner en buiten binnenstad

Jongerenwerkers die actief de ’hotspots’ opzoeken tijdens de kermis: v.l.n.r. Anil Karabulut, Giovanni Boezerman, Irshaad Santoe en Jamal Saccal.
© Foto Marcel Rob

Willy Ordelman oogt zelfverzekerd, maar lichtelijk gespannen. Op het Pelmolenpad in Hoorn staat dinsdag zijn Airborne proef te draaien. Een enorm gevaarte. Maximaal 32 personen tegelijk worden straks met een snelheid van 120 kilometer per uur rondgeslingerd, tot een hoogte van 65 meter. De ’hoogste en snelste booster ter wereld’ beleeft zaterdag zijn première in Hoorn.

Ordelman heeft de gigant nog alleen met zichzelf en zijn familie getest. De kermisklant kwam vaker naar Hoorn, met de Booster Maxx, maar die kon met acht personen ’slechts’ tot 50 meter. De Airborne is gemaakt door KMG in Neede. Ordelman bestelde hem al in 2018 en telde er 2,5 miljoen euro voor neer. De ’mobiele propeller’ is gemaakt van 180.000 kilo staal en wordt vervoerd op vier enorme trailers. Geen wonder dat de liefhebbers die de opbouw van een kermis als de belangrijkste attractie zien, er met hun camera’s als bijen rond een honingpot omheen zwermden toen hij aankwam. Voor Ordelman staat er veel op het spel. Het coronavirus legde ook zijn inkomstenbron lam. Tot nu. ,,Dit is de eerste keer dat ik open kan en mag. Heel erg spannend.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen