Nieuwste coronacijfers rechtvaardigen roep om kamerdebat | commentaar

© © HDCMEDIA

PvdA-leider Asscher pleitte er eerder deze week voor om de Kamer terug te laten komen van reces en te debatteren over de coronamaatregelen. Hij ving bot, de oppositiepartijen vonden het niet nodig.

Zou het debat er nu toch komen, nu premier Rutte en minister de Jonge wél besloten hebben om donderdag een persconferentie te houden?

De laatste cijfers liegen er niet om. Het aantal nieuwe coronabesmettingen is de afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van de week ervoor. Er werden 44 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 21 meer dan een week eerder.

Ondertussen zien we om ons heen dat de anderhalve meter afstand steeds meer wordt losgelaten. Ook zijn er veel vragen, met name over de vakantie. Hoe zit dat als je terugkomt uit een land dat opeens ’oranje’ is gekleurd? Wel of niet verplicht in quarantaine? En wie controleert dat?

En dan zijn er nog de mondkapjes. In het buitenland volop gedragen. Er is volgens het RIVM onvoldoende bewijs dat ze helpen tegen de verspreiding van het virus en daarom wordt er hier geen landelijke mondkapjesplicht ingevoerd. Maar op sommige plaatsten in Nederland is het zo druk dat er daar wel een lokale plicht is.

Bij de strijd tegen het coronavirus helpt slechts duidelijkheid. Welke maatregelen zijn er en waarom. In dat licht is het goed dat Rutte en De Jonge de vakantie onderbreken om het land bij te praten. Maar om begrip voor maatregelen te kweken is ook verantwoording nodig. De Kamer heeft vragen die antwoord verdienen. Echte leiders gaan het debat nooit uit de weg.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.