Ze staan er al jaren en toch brengen de flitspalen aan de Langevliet en Nieuweweg dit jaar al ruim negentigduizend euro op

De flitspaal langs de Langevliet.
© Archieffoto Mediahuis/Casper Duin
Julianadorp

Ze staan er al jaren en toch blijven de flitspalen aan de Langevliet en Nieuweweg het Rijk veel geld opleveren. In de eerste vier maanden van dit jaar al ruim negentigduizend euro aan flitsboetes.

Zo blijkt uit cijfers over de eerste vier maanden van 2020 van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Automobilisten rijden het vaakst te snel langs de flitspaal aan de Langevliet in Julianadorp. In totaal werden 925 bestuurders ’betrapt’ door de permanente snelheidscontrole. Dat is ruim 250 keer meer dan in dezelfde maanden van 2019. De toename lijkt opvallend, omdat er vanwege de coronabeperkingen in maart en april van dit jaar minder verkeer op de weg was. ,,Begin 2019 is de betreffende flitspaal een tijdje uit de running geweest, omdat deze defect was als gevolg van vernieling. Daarom zijn er vorig jaar in dezelfde periode minder overtredingen geconstateerd’’, legt Marloes van Kessel van het openbaar ministerie uit.

Iets verderop, aan de Nieuweweg in Den Helder, trapten 589 rijders in de eerste vier maanden van dit jaar het gaspedaal te diep in langs de flitscontrole. Een jaar eerder werden er veertien bekeuringen meer uitgedeeld.

Voor beide flitspalen is er ruim negentigduizend euro aan boetes verstuurd. Die aan de Langevliet bracht het Rijk tot en met april dit jaar al meer dan 56.000 euro op.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.