Hoe onveilig is nu zwemmen in de Eem? D66 Baarn stelt vragen na uitlatingen van Soester burgemeester Metz dat je er ziek van kunt worden

Jeugd springt in de Eem tijdens een hittedag eind juni ter hoogte van de wijk Tuindorp.
© Archieffoto Caspar Huurdeman
Baarn

Met de warme zomerse dagen op komst is de verleiding groot om een duik te nemen in de Eem, ook al is het niet toegestaan. Je kunt er zelfs ziek van worden. D66 Baarn wil weten hoe schadelijk het is voor de gezondheid.

De gemeenteraadsfractie verwijst naar recente uitlatingen van burgemeester Rob Metz van Soest. Die waarschuwde dat de Eem tussen twee rioolzuiveringen ligt, die (gezuiverd) water lozen op de Eem. Er blijven nog ziekmakende bacteriën in zitten.

,,Toch is de Eem op dit moment de enige plek waar binnen Baarn openbaar gezwommen kan worden. We kunnen er dus vanuit gaan dat dit meer dan andere jaren zal gebeuren of al gebeurd is”, aldus D66. In Soest is het water bij de fietsbrug in trek en in Baarn de groene oever bij Tuindorp. Als het onveilig is, vindt D66 dat de recreanten goed op de hoogte moeten zijn van de risico’s.

De woordvoerster van het Waterschap Vallei en Veluwe kan niet zeggen hoe schadelijk de Eem is. ,,We hebben de rivier daar niet op gecontroleerd. Vanwege de veiligheidseisen is ons advies altijd: zwem alleen op de officiële locaties, die staan op kaart van Zwemwater.nl.”

,,Wij maken een onderscheid tussen zwem- en natuurwater”, aldus de woordvoerster. Volgens haar is het lastig achteraf vast te stellen of de Eem de reden is van iemands ziekte. ,,Het kan ook komen door een boterham die te lang in de zon heeft gelegen.” De zwemlocaties worden in overleg met de provincie aangewezen. Zij moeten aan specifieke eisen voldoen.

Los van het gevaar van ziektes is ook de beroepsvaart op de Eem een reden dat zwemmen in de rivier verboden is. Recreëren op de Eemoevers is overigens geen enkel probleem, wat burgemeester Metz betreft. Als ze zich maar houden aan de anderhalvemeterafstand.

Officiële zwemplek in de regio is het populaire Henschotermeer in Woudenberg.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen