Nieuwe bomen op Westerdijk kunnen van vanaf oktober geplant worden

De Kerngroep Bomenbehoud Westerdijk is tegen de kap van de bomen in Hoorn.
© Archieffoto
Hoorn

In ruil voor de dertien Canadese populieren die de gemeente op de Westerdijk in Hoorn wil kappen kunnen kunnen vanaf begin oktober nieuwe bomen worden geplant. Dan is de vergunning binnen bij de gemeente, zo blijkt uit antwoorden van het college op vragen van GroenLinks, PvdA en Hoorn Lokaal.

De bomen zijn al geruime tijd onderwerp van veel discussie. De gemeente wil de bomen kappen omdat ze vanwege ouderdom een gevaar zouden vormen voor de veiligheid. Vallende takken zouden bovendien auto’s kunnen beschadigen, aldus de gemeente.

Volgens de Kerngroep Bomenbehoud Westerdijk (KBW) is dit onzin. De actiegroep beweert dat de bomen nog tientallen jaren mee kunnen als ze op de juiste manier gesnoeid en onderhouden worden. De gemeente wil de bomen kappen en heeft hiervoor geen vergunning nodig. Een vergunning is wel nodig voor de gewenste herplant en die toestemming moet van het waterschap komen.

De populieren staan in een zogenoemde ’primaire waterkering’. „De veiligheidseisen die nu worden gesteld aan een dergelijke waterkering maken nieuwe aanplant van bomen in het dijklichaam niet mogelijk. Maar binnen een straal van vijftig meter is het wel mogelijk nieuwe bomen te planten”, aldus het college in een reactie op de vragen van de drie politieke partijen.

Eerder is toegezegd dat er bij een kap flinke bomen worden teruggeplaatst. Omdat langs de dijk niet overal ruimte is, wil de gemeente verschillende soorten bomen terugplaatsen. Deze variëren van acht tot meer dan vijftien meter hoogte.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen