Verslag vanuit de Adelaarshorst van’corona-testcase’ Go Ahead Eagles-Telstar [liveblog]

Telstar trapt af in de Adelaarshorst.
© Eigen foto

In Deventer is zojuist afgetrapt bij de eerste oefenwedstrijd van Telstar in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, op bezoek bij Go Ahead Eagles.

Het vriendschappelijke treffen in de Adelaarshorst wordt gebruikt als testcase voor het voetballen in stadions binnen de geldende coronamaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter tussen supporters. De Adelaarshorst is een van de zeven stadions waar de KNVB gaat testen de komende maanden. Ook de gemeente Deventer en de veiligheidsregio zijn betrokken bij de zogenaamde Field Labwedstrijd.

Doel van de wedstrijd is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn wat betreft indeling voor supporters op 1,5 meter van elkaar. Publiek zal in beperkte maten welkom zijn.

14.00 uur:

Het publiek stroomt langzaam binnen. Bij het betreden van het stadion dienen mensen een mondkapje te dragen. Deze mogen pas weer af worden gedaan op de eigen (toegewezen) zitplek.

14.07 uur

Onder de toeschouwers ook schrijver, columinst en fervent ’Kowet’-supporter Özcan Akyol, die samen met zijn dochter is. Voor de 4-jarige Mia is het haar eerste echte voetbalwedstrijd. ,,Het zal wel even aanvoelen vandaag. Normaal staat het hier op het plein voor het stadion al vol met fans, die gezellig samen een biertje drinken. Misschien is de ziel er wel helemaal uit, maar ik wil er toch graag weer bij zijn, na vijf maanden. Al is het maar om mijn cluppie te steunen.’’

14.20 uur:

De speciaal voor de gelegenheid geproduceerde Eagles-mondkapjes vinden gretig aftrek bij de stand van de Go Ahead Eagles-fanshop.

14.30 uur:

De bal maakte zijn eerste omwenteling bij de eerste oefenwedstrijd van Telstar, uit bij Go Ahead Eagles. Er zijn 1250 mensen aanwezig in de Adelaarshorst, het maximum aantal voor nu. Uitsupporters zijn niet welkom. De B-Side, het vak achter het doel waar normaal de harde kern van ’Kowet’ staat, blijft leeg.

14.47 uur:

Niet alleen voor de supporters is het flink wennen, ook de heren voetballers hebben alle moeite om het ritme weer te hervinden na vijf maanden zonder wedstrijd. Er gaat veel mis. Zo schiet Telstar-middenvelder Anass Najah een bal, zonder enige druk, zomaar over de zijlijn.

15.15 uur

Nadat Roscello Vlijter namens Telstar nog een dappere poging heeft ondernomen om de bal het stadion uit te schieten, eindigt de eerste helft - zonder noemenswaardige momenten voor beide doelen - zoals deze begon: met 0-0.

15.25

De wedstrijd wordt live uitgezonden door FOX Sports, met oud-prof Kees Kwakman (onder meer FC Volendam) als analist.

15.31 uur

De tweede helft is begonnen, met aan beide kanten de nodige wissels. Of er voor het publiek daarin meer te genieten valt, valt nog te bezien. Doorgaans wordt het er, na vele wisselingen, niet beter op.

15.42 uur

Het heeft even 55 minuten geduurd, maar het eerste moment van opwinding is een feit. Een strakke voorzet van Eagles-aanvaller Maarten Pouwels gaat net aan twee teamgenoten voorbij. Het thuispubliek veert op en laat zich verbaal gelden. Zingen mag niet, joelen wel.

15.55 uur

Een opvallende naam bij Go Ahead na rust is die van Douglas Texeira. De verdediger (32), die in 2010 kampioen van Nederland werd met FC Twente en destijds zelfs in beeld was bij het Nederlands elftal, zit al sinds de zomer van 2018 zonder club, nadat zijn contract bij Sporting Lissabon werd ontbonden. De geboren Braziliaan, die in het bezit is van een Nederlands paspoort, is in Deventer op proef en hoopt trainer Kees van Wonderen te overtuigen van zijn kwaliteiten.

16.00 uur

Go Ahead Eagles is de tweede helft een stuk sterker en claimt een strafschop. Scheidsrechter Nagtegaal wil er echter niet aan. Van Telstar wordt in aanvallend opzicht nog altijd weinig vernomen.

16.17 uur

Het eindigt in de Adelaarshorst, na negentig weinig verheffende minuten, met de brilstand. Het publiek verlaat gefaseerd het stadion en volgt daarbij keurig de aanwijzingen van de stewards op: ’Stop’ betekent blijven zitten, ’Go’ betekent opstaan en het vak verlaten.

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen