De rivierkreeftviswedstrijd zal ongeldig worden verklaard | Column

Het komkommerdier van deze zomer is...(roffel, roffel, tatata, tatata)...de Amerikaanse rivierkreeft! Jawel, dames en heren, we kunnen er niet omheen. Het is overduidelijk de terechte winnaar.

Jammer voor de meeuw. Wel een eervolle vermelding, want ook dit jaar heeft de meeuw zijn best weer gedaan, maar ja, net niet genoeg overlast hè. Toch een applaus voor de Joop Zoetemelk onder de komkommerdieren.

Dan naar de winnaar. Jarenlang kwam de rivierkreeft in het nieuws door slipperdragend volk de stuipen op het lijf te jagen en door oevers te vernielen. Maar dit jaar wist de rivierkreeft deze publiciteit nog te overtreffen. Het dier is zo gevreesd dat de jacht officieel is geopend. Zelfs kinderen van de voedselbank werden ervoor uitgerust met hengels.

Er was een milieugroep, waar we nog nooit van hadden gehoord (Bite Back) die zich ermee ging bemoeien en inmiddels is zelfs de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit wakker geworden. Dat regelloze Langedijk werd eventjes flink op de vingers getikt. Door vissertjes gevangen rivierkreeften, mogen niet als voedsel worden uitgedeeld. Als dat geen overwinning is voor de rivierkreeft!

Naar verluid wil de Amerikaanse president Donald Trump weten wat er met zijn geëmigreerde onderdanen (’The best crayfishes in the world’) gebeurt. Verdere maatregelen kunnen dan ook niet uitblijven. De rivierkreeftviswedstrijd zal ongeldig worden verklaard. Sterker nog alle nog levende kreeftjes in de kliko’s van Veldzorg moeten onmiddellijk worden losgelaten. Anders volgen er internationale sancties. De rivierkreeft strikes back!

Als een waar komkommerdier.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen