Rijk keurt acht appartementen in Grote Huis goed; wonen in voormalig centrum van eierhandel; voorrang voor Landsmeerders

Het Grote Huis op Dorpsstraat 54.
© Foto Mediahuis
Landsmeer

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gaat akkoord met een aangepast plan voor verbouwing van Het Grote Huis in Landsmeer voor acht appartementen.

Het eerste plan van ontwikkelaar Real Estate maakte een te grote inbreuk op de monumentale waarde van de statige villa, meldt Daan Lavies van de rijksdienst in zijn advies. Het huidige plan ziet hij als een verbetering. Voorzitter Leen Eelman van de monumentencommissie van de gemeente is blij met het nieuwe plan, ook hij had bij de eerste versie grote bedenkingen.

De koopappartementen zijn bestemd voor senioren en starters. Landsmeerders krijgen voorrang bij de toewijzing.

Om de wooneenheden te kunnen realiseren komt er een aanbouw aan de achterzijde. Er komen een dakterras en dakvensters.

Het leegstaande herenhuis op Dorpsstraat 54 is een rijksmonument en wordt door Landsmeerders gezien als een van de zeldzame historische pareltjes in de gemeente. De laatste jaren waren er een dokterspraktijk van Maria Dral en andere medische diensten in gevestigd.

Het bestemmingsplan laat op deze plek niet meer dan drie wooneenheden toe en verbiedt verbouwing en sloop in het beschermde monument. De gemeente wil aan wijziging van het bestemmingplan meewerken.

Het Grote Huis is in 1863 gebouwd in opdracht van eierhandelaar Simon Goede. Het pand was vanaf 1900 het centrum van de eierhandel in Landsmeer. Eendeneieren werden geleverd aan de koek- en beschuitindustrie in de Zaanstreek. Oorspronkelijk bevonden zich onder het huis eierputten waarin een miljoen eieren opgeslagen konden worden.

De ontwerp-omgevingsvergunning is op het gemeentehuis in te zien, maar ook digitaal via de website van de gemeente. Bezwaarmakers hebben vanaf 29 juli zes weken de tijd om te reageren.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen