Bondscoach Ronald Koeman ziet AZ zijn tweede nederlaag in de voorbereiding lijden

Scheidsrechter Björn Kuipers bij de middenstip met de aanvoerders van FC Utrecht en AZ, vlak voor de aftrap.
© Foto Theo Brinkman
Utrecht

AZ heeft zaterdagavond ook de tweede oefenwedstrijd van het seizoen verloren. Na de 0-1 tegen KRC Genk, vorige week, werd het nu 1-0 voor FC Utrecht. Het duel werd gespeeld in een vanwege de coronamaatregelen nagenoeg leeg stadion van FC Utrecht.

Onder de weinige toeschouwers - vooral vertegenwoordigers van de twee clubs - bevond zich ook bondscoach Ronald Koeman. Hij zag dat FC Utrecht vooral in de eerste helft veel sterker was dan AZ.

Onlogisch was dat niet. AZ speelde in tegenstelling tot FC Utrecht niet met het sterkste elftal, want trainer Arne Slot had ervoor gekozen om voor en na rust twee verschillende, min of meer gelijkwaardige elftallen op te stellen. Dat betekende dat zowel in de eerste als in de tweede helft AZ speelde met een mix van basis- en reservespelers.

Flets

In de eerste helft pakte dat niet goed uit en was AZ bijzonder flets, mede doordat de aanvallers totaal niet waren opgewassen tegen de Utrechtse defensie. De jonge spits Richonell Margaret kwam niet in het stuk voor, de meer ervaren buitenspelers Hakon Evjen en Albert Gudmundsson leden tijdens hun zwerftochten over het veld vooral veel balverlies.

Centrale verdedigers

Centraal in de verdediging mocht dit keer Joris Kramer starten. Hij vormde een koppel met Ramon Leeuwin. De twee hadden het moeilijk, misten soms de afstemming en mochten blij zijn dat Utrecht-spits Adrian Dalmau niet één van zijn kansen benutte. Nu bleef het tot de rust bij de vroege 1-0 van Simon Gustafson. De aanvallende middenvelder was ontsnapt aan de aandacht van Jordy Clasie en de twee centrale verdedigers en kon vanuit vrije positie raak tikken.

Kansen

Na rust had AZ meer power in de voorhoede. Dat resulteerde halverwege de tweede helft, kort nadat FC Utrecht het hele elftal gewisseld had, in een grote kans voor Ferdy Druijf. De spits schoot, na een handige assist van Dani de Wit, net naast.

In het laatste kwartier kregen ook Thijs Oosting en Zakaria Aboukhlal nog aardige kansen.

Bij AZ ontbraken net als vorige week Ron Vlaar, Myron Boadu en Calvin Stengs vanwege blessures.

Comeback Eredivisie

Het duel was onderdeel van de wedstrijdenserie ’Comeback Eredivisie’ van tv-zender Fox Sports. De hele maand augustus spelen clubs uit de ere- en eerste divisie onderlinge oefenwedstrijden ter voorbereiding op de start van het seizoen in september.

Voor AZ was het de enige wedstrijd in die reeks. De club gaat maandag op trainingskamp naar Epe en speelt onder meer nog tegen AS Monaco (zaterdag 15 augustus in Alkmaar).

FC Utrecht: Paes; Klaiber, St. Jago, Hoogma, Warmerdam; Van den Berg, Gustafson, Maher; Kerk, Klaiber, Ramselaar.

AZ, eerste helft: Bizot; Sugawara, Leeuwin, Kramer, Wijndal; Midtsjø, Clasie, Goudmijn; Evjen, Margaret, Gudmundsson.

AZ, tweede helft: Verhulst; Svensson, P. Koopmeiners, T. Koopmeiners, Ouwejan; De Wit, Reijnders, Oosting; Aboukhlal, Druijf, Idrissi.

Richonell Margaret, in de eerste helft de spits van AZ, komt in aanraking met de elleboog van Utrecht-verdediger Sean Klaiber.
© Foto ANP

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen