Nieuwbouw Groeneplaats dingt mee naar prijs voor meest aansprekende architectuurproject

De nieuwbouw op de Groeneplaats.
© Foto Evalien Weterings
Den Burg

De nieuwbouw op de Groeneplaats in Den Burg is volledig opgeleverd en in gebruik genomen. Het project dingt ook mee naar de Arie Keppler Prijs 2020 voor het meest aansprekend project op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap of erfgoed.

Eerder dit jaar werden de panden op de begane grond al opgeleverd. Een grand café, bloemenwinkel, slagerij en koffiebranderij zijn hier nu gevestigd. Sinds juni zijn ook de tien woningen gefaseerd opgeleverd door Aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder BV.

Met de nieuwbouw komt ook een stukje geschiedenis terug op de Groeneplaats. Het ontwerp, van GeO architecten, is geïnspireerd door markante archetypen van Texel: een robuust pakhuis, het negentiende-eeuwse monumentale raadhuis, het traditionele Texelse woonhuis met gevelschild en het Nieuwe Bouwen uit het begin van de vorige eeuw met Art Deco (Het Polderhuis aan de Vismarkt).

Signatuur

Er wordt weliswaar naar het verleden verwezen, maar de nieuwbouw heeft ook een eigentijdse signatuur, die aansluit bij de oorspronkelijke structuur van Den Burg.

Mede hierdoor is het nieuwbouw project ingediend voor de Arie Keppler Prijs 2020. Een tweejaarlijkse uitreiking, door Stichting MOOI Noord-Holland, voor de meest aansprekende projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed.

De inzendingen voor de prijs betreffen veelal nieuwe gebouwen, plannen voor de openbare ruimte, ruimtelijke ingrepen, herbestemmingen, restauraties, transformaties, inpassingen van duurzaamheidsoplossingen en beleidsinspanningen. Een vakjury beoordeelt de inzendingen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.