Kinderen in El Salvador profiteren mee van renovatie Oscar Romero: Taborschool schenkt twee zeecontainers vol overtollig meubilair

De Salvadoraanse ambassadeur Agustin Vázquez Gomez (l) samen met conrector Arnoud Lansdaal tussen een deel van de schenking: overtollige aulastoelen.
© Foto Eric Molenaar
Hoorn

Honderden stoelen, krukken en tafels en tientallen bureaus en kasten, samen goed voor tien compleet ingerichte grote klaslokalen, zijn door de Hoornse scholengemeenschap Oscar Romero geschonken aan scholen in El Salvador.

De Salvadoraanse ambassadeur in Nederland, Agustin Vázquez Gomez, kwam donderdagochtend naar Hoorn en zag hoe de eerste van twee grote zeecontainers werd gevuld met het schoolmeubilair, dat in zijn vaderland goed kan worden gebruikt. Hij kon zo Arnoud Lansdaal, conrector van Oscar Romero en initiatiefnemer van de donatie, persoonlijk bedanken voor diens inspanningen. ,,Deze hulp kan de levens van kinderen veranderen’’, zei Vázquez.

De Oscar Romero school heeft al jaren goede contacten met El Salvador, het land waar de naamgever van de school als bisschop werkte. Ook de ambassadeur komt regelmatig langs, onder meer op de jaarlijkse Oscar Romero Dag. Vorig jaar ging Lansdaal samen met docent Mirte Bommerson naar San Salvador, de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse land, om met eigen ogen te zien hoe het dak van de school Complejo Educativo de Veracruz was vernieuwd met een deel van het geld (8000 euro) dat eerder in Hoorn was ingezameld. Ze zagen daar dat het meubilair en materialen dat de kinderen moesten gebruiken ’er niet uitzag’. Het plan werd geboren om het meubilair dat na de grootscheepse renovatie van de school in Hoorn overtollig is geworden, te schenken aan de Salvadoraanse school.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een van de zeecontainers die naar El Salvador zal worden verscheept.
© Foto Arnoud Lansdaal

Zo kon het gebeuren dat donderdag twee enorme containers werden gevuld met meubilair dat er nog prima uitziet. ’Laten we zuinig zijn op dit mooie lokaal’, staat op een pamflet dat nog op een kast zat. Ook whiteboards en andere spullen die in het onderwijs gebruikt worden kregen een plekje in de container. De Oscar Romero hield veel over bij de verbouwing, die medio september wordt afgerond. Wat ook meespeelt is dat de school door de veranderende bevolkingssamenstelling minder leerlingen heeft dan vroeger: ooit waren het er 1600, 1700, nu 1250.

Niet alleen de inhoud van de containers, ook het verschepen ervan wordt door de Taborschool betaald, met de opbrengst van een inzamelactie die in maart werd gehouden.

El Salvador heeft onvoldoende geld om alle scholen van het nodige te voorzien. Vooral in landelijk gebied ontbreekt het daarom aan spullen. Volgens de dankbare ambassadeur zal het ministerie van onderwijs de schenking in ontvangst nemen en bepalen welke scholen de leermiddelen het hardst nodig hebben. Dikke kans dat de Complejo Educativo de Veracruz daarbij zit.

(Tekst gaat door onder de foto)

Personeel van Oscar Romero poseert samen met de Salvadoraanse diplomaten na het vullen van de eerste zeecontainer.
© Foto Arnoud Lansdaal

Arnoud Lansdaal is blij dat leerlingen ’9000 kilometer verderop’, in een achterstandswijk in San Salvador, kunnen meeprofiteren van de renovatie van Oscar Romero. ,,De omstandigheden waaronder daar in het onderwijs gewerkt wordt zijn zo beperkt, dat gaat je bevattingsvermogen bijna te boven. Het is niet meer dan normaal dat wij van onze welvaart delen, waardoor de leerlingen in El Salvador meer kansen op een betere toekomst krijgen. Geheel in de geest van bisschop Oscar Romero zelf.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen