Niet melden na doorrijden moet strenger gestraft worden | Commentaar

Het is een nachtmerrie waar je niet meer uit wakker wordt. Je kind verlaat ’s avonds boos het huis en komt niet meer thuis.

De familie van de 14-jarige Tamar uit Marken leeft al bijna een week in die nachtmerrie. Tamar overleed (hoogstwaarschijnlijk) na een aanrijding. Ze werd in de vroege ochtend gevonden langs de dijk. De dader van het ongeval heeft zich nog niet gemeld.

De moeder van Tamar deed deze week een emotionele oproep op tv aan de dader om zich te melden bij de politie. „Alsjeblieft, kom over de brug. Ik red haar toch niet meer, maar ik heb nog vragen. Ik vind dat rechtvaardigheid voor Tamar.”

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar. Volgens de politie komt het regelmatig voor dat mensen in eerste instantie in paniek wegrijden, maar zich vervolgens toch melden. Daarom worden bestuurders die zich binnen 12 uur alsnog melden, hiervoor niet vervolgd.

De vereniging van verkeersslachtoffers wil dat doorrijders na verkeersongevallen strenger gestraft worden. In Noorwegen bijvoorbeeld staat dit vergrijp gelijk aan rijden onder invloed. De vereniging is in onderhandeling met Justitie over zo’n strengere aanpak. Maar is het niet beter om niet het doorrijden strenger te straffen maar juist het niet melden? Immers een aanrijding kan per ongeluk gebeuren. Paniek kan er voor zorgen dat je wegvlucht. Maar je niet (alsnog) melden na een ongeval is een bewuste keuze.

De nachtmerrie van de nabestaanden gaat nooit meer over. Maar hopelijk krijgt de familie van Tamar wel antwoord op haar vragen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.