Olympisch topsportprogramma van het vrouwenturnen per direct stopgezet naar aanleiding van dossier turnmisbruik

Het KNGU hoofdkantoor in Beekbergen.
© Foto Hollandse Hoogte / ANP
Arnhem

De Nederlandse gymnastiekunie (KNGU) schort het topsportprogramma voor de Nederlandse turnsters voorlopig op. De bij de bond onder contract staande coaches, onder wie bondscoach Gerben Wiersma en de van fysieke mishandeling beschuldigde bondstrainer Vincent Wevers, mogen hierdoor geen turnsters meer begeleiden. Zij staan op non-actief zolang het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in het turnen loopt. Voor de betrokken turnsters wordt naar een trainingsoplossing op maat gezocht.

De maatregelen van de KNGU zijn een voortvloeisel van een publicatie in deze krant. Afgelopen zaterdag deed turncoach Gerrit Beltman een boekje open over zijn eigen misdragingen en spraken tien turnsters openlijk over wat hen is overkomen. De publicatie zorgde voor een golf van verontwaardiging in de sportwereld en daarbuiten. Meerdere leden van de Tweede Kamer besloten vragen te stellen.

Lees ook: Klachten over zijn manier van trainen werden altijd met de mantel der liefde bedekt. Maar nu wordt de zo lang bejubelde Vincent Wevers verguisd | Profiel

Als reactie kwamen er in het weekend nog veel meer beschuldigingen naar buiten. Zaterdag ging de beerput open in België, waarna Joy Goedkoop op zondag bij NOS Studio Sport bondstrainer Vincent Wevers beschuldigde van mishandeling. Donderdag volgden er meer turnsters die spraken over de ‘ontoelaatbare’ werkwijze van Wevers.

Wevers, de vader van de topturnsters Sanne (olympisch kampioen) en Lieke, werd in 2016 uitgeroepen tot sportcoach van het jaar. De turnsters die hij momenteel begeleidt, lieten in een gezamenlijk statement weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld.

Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen