Premium

Verliefde stellen bedreven er stiekem de liefde; Texelse vuurtoren speciaal open voor het Noordhollands Dagblad

Het moderne zwaailicht van de Texelse vuurtoren. Tot de coronacrisis beklommen in het hoogseizoen zo'n duizend toeristen per dag de toren. Misschien kan dat dit najaar weer op bescheiden schaal.
© Foto Evalien Weterings
De Cocksdorp

De Texelse vuurtoren. Hij is ontelbare keren beklommen. Al eeuwenlang een rots in de branding, Een toeristische attractie. Verliefde stellen bedreven er stiekem de liefde. Maar sinds de lockdown is er geen tree meer beklommen. Dus klimmen wij bij hoge uitzondering naar boven. Een stukje geschiedenis happen, voor alle vuurtorenliefhebbers.

Op Vlieland en bij Den Helder brandden al eeuwen een vuur. Als baken voor de scheepvaart. Maar schepen en manschappen verdwenen in de donkerte van Het Eierlandse Gat voor de Texelse kust. Notaris Johannes Lodovicus Kikkert kon die ellende niet langer meer aanzien en lobbyde bij de minister van Marine. Hij volhardde daarin en kreeg zijn vuurtoren, op de noordpunt van het eiland. Zijn winst zorgde voor mede- en tegenstanders. Leuk zo'n toren, maar het vormde wel een bedreiging voor juttende eilanders. Ze leefden van de scheepsstrandingen.

Meer nieuws uit Noordkop

Meest gelezen