Premium

Turnbond legt bom onder olympische aanloop. Topsportprogramma geschrapt, bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers geschorst

Het bondstrio Mark Meijer, Monique Kempf en Marieke van der Plas (vlnr) tijdens de persbijeenkomst op Papendal.
© Foto ANP/Piroschka van de Wouw
Arnhem

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) heeft het topsportprogramma van de turnsters per direct en voor onbepaalde tijd opgeschort. Daarnaast zijn bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers geschorst. Het besluit legt een bom onder de olympische aanloop. Voor die Spelen in 2021 heeft de vrouwenploeg zich gekwalificeerd en in Tokio verdedigt Sanne Wevers haar individuele olympische titel op het onderdeel balk.

De beslissing, een unicum in de Nederlandse sportgeschiedenis, volgt op de bekentenis van de Nederlandse topcoach Gerrit Beltman in deze krant afgelopen zaterdag. In een interview bevestigde hij zich decennialang te buiten te zijn gegaan aan fysieke en geestelijke mishandeling van Nederlandse turnsters en liet hij doorschemeren dat hij niet de enige was. Daarnaast getuigden tien (ex-)turnsters, variërend in de leeftijd van 18 tot 41 jaar en vijf lichtingen vertegenwoordigend, dat zij op acht verschillende trainingslocaties onder zes hoofdtrainers slachtoffer waren geworden van ernstig grensoverschrijdend gedrag.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen