Vrijwilligerspunt West-Friesland start contactgroep voor laaggeletterden. ’Juist door erover te praten gaan er deuren voor je open’

Tineke Bakker en gastspreker Hans van Dijk. ,,Zijn verhaal zal een herkenning zijn voor anderen die net als hij tegen heel wat obstakels aanlopen door laaggeletterdheid.”© Foto Vrijwilligerspunt

Judit de Redelijkheid
Hoorn

Het probleem toegeven en de stap zetten om er daadwerkelijk iets aan te doen, is voor veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven te groot om in een keer te nemen. Daarom organiseert Vrijwilligerspunt Westfriesland een reeks bijeenkomsten voor laaggeletterden en hun naasten.

,,We leren de bezoekers niet lezen en schrijven, maar bieden een plek om ervaringen te delen en een luisterend oor te vinden”, aldus Tineke Bakker van Vrijwilligerspunt Westfriesland.

De eerste bijeenkomst van de Contactgroep Laaggeletterden is op 19 augustus in Wervershoof. Bakker begeleidt de avond. ,,Je hoeft je niet te schamen als je laaggeletterd bent”, zegt zij. ,,Juist door erover te praten gaan er deuren voor je open. En zeker wanneer de directe omgeving daardoor meer begrip krijgt voor laaggeletterdheid.”

Maar ook andersom. ,,Dat diegenen die moeite hebben met lezen en schrijven begrijpen hoe het is voor de partner en familie om aan de zijlijn te staan. Ook aan hen wordt tijdens de contactavond een luisterend oor geboden. We creëren met de contactgroep een veilige plek, waar respectvol over het onderwerp met elkaar wordt gesproken.”

Herkenning

Op de contactavonden zal Hans van Dijk, taalambassadeur en winnaar van de TaalHeldenprijs 2019, zijn verhaal vertellen. De inwoner van Zwaagdijk-West is laaggeletterd, maar hij is de schaamte inmiddels voorbij. Bakker: ,,Het verhaal van Hans zal een herkenning zijn voor anderen die net als hij tegen heel wat obstakels aanlopen door laaggeletterdheid. Hans is blij dat hij de stap heeft gezet en kan zich steeds beter zelf redden. Dat voelt voor hem zo goed. Wij weten zeker dat als Hans het kan, iedereen het kan. Wij verwachten dan ook dat zijn verhaal zal inspireren en meer begrip zal creëren voor laaggeletterdheid.”

Vanaf 19 augustus zal er iedere woensdag van 19.30 tot 21 uur een contactavond plaatsvinden, steeds op een andere locatie in West-Friesland. Door de deelnemers wordt 1,5 meter afstand gehouden. De deelname is gratis.

De bijeenkomsten: 1e woensdag van de maand: De Stek, Grootebroek, 2e woensdag: Lindehof, Hoogwoud, 3e woensdag: De Schoof, Wervershoof, 4e woensdag: Zaagtand, Hoorn. Aanmelden: tineke.bakker@vrijwilligerspunt.com of telefonisch via 0229-216499, maar men kan ook spontaan binnenlopen op de contactavond zelf.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen