Ecomare helpt Pieterburen in nood: zieke jonge zeehond uit Petten wordt op Texel opgevangen

Sashimi, de jonge zeehond die bij Petten is gevonden.© Salko de Wolf

Marja van Spaandonk
De Koog

Normaal vangt Ecomare alleen zeehonden op die op Texel worden gevonden. Vanwege een coronabesmetting bij het Zeehondencentrum in Pieterburen gaan de zeehonden die in de kop van Noord-Holland worden gevonden nu tijdelijk naar Ecomare. Zodoende kwam de zieke, jonge zeehond die bij Petten is gevonden dinsdag aan op Texel.

Bij Zeehondencentrum Pieterburen is een vrijwilliger positief getest op het covid-19. Het centrum is tijdelijk gesloten, veel medewerkers zitten in quarantaine. Hierdoor zijn er in Pieterburen veel minder verzorgers voor de zeehonden. De dieren die in de kop van Noord-Holland worden gevonden gaan naar Ecomare, de andere naar A Seal in Stellendam.

Zeehondenwachters

De meldingen van hulpbehoevende zeehonden die buiten Texel gevonden worden, blijven wel via Pieterburen lopen. Pieterburen heeft een heel netwerk van mensen die kunnen beoordelen of een zeehond inderdaad opgevangen moet worden. Deze zogenaamde zeehondenwachters gaan op de meldingen af. Moet de zeehond naar een opvangcentrum, dan regelen zij het transport. In het geval van een zeehond uit de Noordkop brengen zij hem naar de veerboot en haalt een dierverzorger van Ecomare hem in Den Helder op.

De zeehond uit Petten is Sashimi genoemd. Het is een jonge, vrouwelijke gewone zeehond die deze zomer is geboren en al gespeend is. Ze was erg ziek toen ze aankwam: ze had hoge koorts, een dikke bek en achterflippers en heel weinig spiermassa. De dierenarts heeft haar antibiotica gegeven, waarvan ze lijkt op te knappen. Of Sashimi het gaat redden, is nog niet te zeggen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.