Tegen zoveel lompigheid is geen draaiboek bestand | Column

Roel van Leeuwen

Nog geen week geleden, kon deze krant melden dat de braderie in Egmond weer gehouden mocht worden. We zijn één braderie verder en de ondernemersvereniging Egmond Actief en de Task Force (hoe is dit onze taal binnengeslopen?) hebben er voor dit jaar alweer de stekker uitgetrokken.

Het is toch niet meer zo veilig en vertrouwd op de braderie en dus ook niet meer zo leuk voor omwonenden, bezoekers en ondernemers. Kennelijk is het coronabewustzijn toch weer toegenomen na een week waarin de woorden: mondkapje, viroloog, lockdown en quarantaine weer veelvuldig vielen.

Zelf was ik afgelopen weekend op de kofferbakmarkt in Schoorl. Want wat moet je tegenwoordig anders met je zondagochtend? Daar probeerden ze het publiek in goede banen te leiden. Er was een Ikea-achtig parcours uitgezet om de bezoekers veilig langs alle kramen en zeiltjes te laten lopen.

De bekende blauwe borden met de witte pijl gaven aan dat je het gangpad van de ene kant mocht betreden terwijl dan aan de andere kant een rood bord met een witte streep was geplaatst. Je zou haast zeggen: duidelijker kan het niet. Mis! Terwijl wij al snuffelend langs de kramen gingen, waren er wel degelijk marktbezoekers die ons tegemoet kwamen lopen en ons niets vermoedend binnen de anderhalve-meterzone in de weg gingen lopen. Dan kun je als organisatie nog zo hard gewerkt hebben aan je kofferbakmarktcoronadraaiboek, overal borden hebben neergezet en posters hebben gedrukt waarop alle maatregelen staan geprint en dan zijn er nog mensen die het niet snappen of willen snappen. Schrap meteen maar alle evenementen. Want tegen zoveel lompigheid is geen draaiboek bestand.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.