Turnsters Oranje: bij huidige team heerst gezond sportklimaat

© Hollandse Hoogte / ANP

De beste turnsters van Nederland "herkennen zich niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger". Dat melden ze in een gemeenschappelijke verklaring, die door Sanne Wevers wordt gedeeld.

De verklaring is een reactie op het interview van turncoach Gerrit Beltman, die in gesprek met deze krant opbiechtte dat hij jaren geleden turnsters heeft mishandeld en vernederd. Afgelopen weekend deden meerdere turnsters hun verhaal en werden ook andere coaches beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Lees hier alle verhalen rondom het dossier turnmisbruik

"De afgelopen periode vormt er een opeenstapeling van triest nieuws vanuit de turnwereld. Eerst internationaal, maar nu ook nationaal. Ons medeleven gaat uit naar iedereen die negatieve ervaringen in onze sport heeft gehad", luidt het statement.

"Als huidige Nationale Oranje Selectie hechten wij er waarde aan om onze reactie te geven. Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger. Waarin vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden. Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat."

De Oranje-selectie roept de KNGU op dezelfde manier verder te gaan. "Wat ons betreft is de turnsport in Nederland de laatste jaren de juiste weg ingeslagen. Natuurlijk is er nog altijd ruimte voor verbetering en moet deze ruimte benut worden. Laten we vooral samen het gesprek aangaan en de discussie blijven voeren over hoe we dit samen bereiken", schrijven ze.

"Wij kunnen geen oordeel geven over de breedtesport. Maar we vragen wel iedereen eigen verantwoordelijkheid te nemen om te realiseren waar het om draait: liefde voor de sport. Voor de jeugd vinden wij het belangrijk dat sport een uitlaatklep is en dat men blijft bewegen. In een klimaat waarin iedereen op elk niveau kan genieten van de sport waarin plezier, gezondheid en veiligheid vooropstaan."

De verklaring is namens onder anderen Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers en Sanne Wevers verstuurd. Vincent Wevers, de vader van de twee turnsters, liet afgelopen weekend weten ook met een verklaring te komen. Ook Wevers werd genoemd als turncoach die zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen